Wat SOS werkelijk betekent: de oorsprong van het universele noodsignaal

Janine image
door Janine

17 Mei 2024

Advertisement

Er zijn aspecten van ons dagelijks leven die we als vanzelfsprekend beschouwen en zonder veel nadenken gebruiken. Enkele voorbeelden zijn de kleuren van verkeerslichten, de rijzijde en de breedte van treinsporen. Een van de meest fascinerende verhalen is echter die over het universele noodsignaal, het beroemde SOS. We weten het allemaal, maar wat betekent het eigenlijk en waarom SOS? Spoiler: het is geen acroniem.

Advertisement

De eerste moderne noodsignalen

Pexels

Zoals met bijna alle innovaties van het hedendaagse tijdperk moeten we, om te begrijpen waar het SOS-signaal vandaan komt, teruggaan naar de periode tussen het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Tussen de 19e en 20e eeuw begonnen schepen radiotelegrafie te gebruiken en daarom ontstond de noodzaak om een ​​universeel signaal te identificeren om hulp te vragen. Aanvankelijk gebruiken verschillende organisaties en landen interne signalen: de Amerikaanse marine gebruikt NC, terwijl de Marconi Company CQD gebruikt.

De aanwezigheid van verschillende signalen zorgt echter voor verwarring en belemmert de noodcommunicatie tussen schepen van verschillende bedrijven of landen. De pogingen om een ​​gedeeld signaal te vinden culmineren in het voorstel van SOS, een universeel signaal dat echter aan geen enkele taal gekoppeld is, maar direct aan de morsecode.

Advertisement

Waar het universele hulpsignaal, SOS, vandaan komt

Unsplash

Na de experimenten van de eerste jaren met radiotelegrafie aan boord van schepen werd een eenduidig ​​en universeel signaal voor noodverzoeken noodzakelijk. De aanleiding was de International Wireless Telegraph Convention, gehouden in Berlijn in 1906. Alle door Marconi voorgestelde signalen waren veel te ingewikkeld, nog meer dan de verschillende varianten die nog steeds door de marine wordt gebruikt. Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan het Duitse SOS, maar het heeft in geen enkele natuurlijke taal betekenis.

In feite is SOS niets meer dan een reeks morsecodes van drie punten, drie streepjes en drie punten. Een eenvoudig en universeel signaal, indien nodig snel te versturen en voor iedereen gemakkelijk te begrijpen. Het feit dat de volgorde overeenkwam met de letters S en O in de morsecode leidde ertoe dat voor het gemak de term SOS werd aangenomen. Maar het woord heeft alleen betekenis als we het loskoppelen van de natuurlijke taal.

Dus SOS betekent niets?

Unsplash

Technisch gezien niet: SOS betekent niets in natuurlijke talen, maar heeft door bemiddeling van de morsecode een universele betekenis gekregen. Tegenwoordig is SOS daarom het universele signaal voor hulp, bij iedereen bekend en gebruikt wanneer dat nodig is. Tegelijkertijd is SOS echter ook een backroniem, dat wil zeggen een acroniem waarvan de betekenis achteraf kan worden gereconstrueerd.

In feite zijn er door de jaren heen veel verschillende betekenissen aan SOS toegeschreven. In het Engels wordt het vaak gecommuniceerd als Save Our Ship en Save Our Soul - red ons schip of red onze ziel. Dit zijn vereenvoudigingen, reducties tot de natuurlijke taal van een signaal bedacht om het universeel te maken, ongeacht de specifieke betekenis ervan. En dat vandaag de dag nog steeds uniek in zijn soort is.

Advertisement