Een nepafbeelding herkennen is eenvoudig, als je weet hoe: hier lees je waar je op moet letten

Janine image
door Janine

30 Mei 2024

Advertisement

Kunstmatige intelligenties zijn steeds meer aanwezig in ons dagelijks leven en ondanks de controverse hebben ze sommige handelingen eenvoudiger gemaakt. Deze trend heeft het creëren van valse beelden echter ook veel gemakkelijker gemaakt: het is niet altijd gemakkelijk te begrijpen welke echt zijn en welke niet. Juist om deze reden is het essentieel om valse afbeeldingen op internet te herkennen, ongeacht hoe ze zijn gemaakt. Gelukkig zijn er enkele tools beschikbaar gesteld door Google om veiliger te navigeren.

Advertisement

Valse afbeeldingen en desinformatie op internet

Unsplash

Het is inmiddels voor iedereen duidelijk dat het internet niet meer de vrije en verantwoordelijke plek is die het aan het begin van zijn geschiedenis leek te zijn. Vandaag de dag zijn sociale media zowel een informatiemiddel geworden als kanalen waar desinformatie zich snel verspreidt. Een groot deel van het nepnieuws wordt publieke kennis, mede dankzij valse of gemanipuleerde beelden die onware verhalen ondersteunen. Het probleem is dat deze beelden vaak niet van echt te onderscheiden zijn: in combinatie met de onmiddellijke verspreiding van een inhoud op sociale media, wordt het onmogelijk om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden.

Zoals we in de inleiding al zeiden, heeft Google een aantal gratis tools beschikbaar gesteld waarmee het mogelijk is om een nepafbeelding te herkennen. Natuurlijk is het niet zo direct als doemscrollen op een social, maar het is wel een mogelijkheid om te voorkomen dat je nepnieuws gelooft. Misschien is een afbeelding bewerkt, misschien is deze helemaal gecreëerd: is het, met de mogelijkheid het nooit te weten, dan niet beter om te begrijpen hoe je het kunt herkennen?

Advertisement

Google en factchecking van nepnieuws, ook voor afbeeldingen

Unsplash

Het eerste hulpmiddel dat Google ter beschikking stelt, is de Fact Check Explorer, essentieel voor het verifiëren van valse beweringen over foto's en video's die op internet circuleren. Dit is een bijzonder nuttig hulpmiddel voor journalisten en nieuwsmedia, maar de toegang hiertoe is gratis. Al vanaf de startpagina is het mogelijk om te zien welke foto's en video's onlangs door de tool zijn geverifieerd, maar dat is nog niet alles.

Door een eenvoudige zoekopdracht op een trefwoord uit te voeren, geeft de Fact Checker een lijst met foto's die geverifieerd moeten worden. Sommige zullen waar zijn, sommige zullen zonder context zijn, sommige zullen gemarkeerd zijn als nep, enzovoort. Daarnaast is het ook mogelijk om op afbeeldingen te zoeken: deze mogelijkheid is al aanwezig in de klassieke Google zoekmachine, maar is vooral handig in de Fact Check Explorer. Door een afbeelding te uploaden, kan de tool deze vergelijken met bronnen op het web en begrijpen of het een echte of nepafbeelding is.

Soms hoef je alleen maar de informatie bij de afbeelding te lezen

Pexels

Google's Fact Checker Explorer is een krachtig en eenvoudig te gebruiken hulpmiddel, maar er is een nog eenvoudigere functie die ons op zichzelf in staat zou kunnen stellen om een nepafbeelding te herkennen. Om het te gebruiken en het potentieel ervan te realiseren, hoef je alleen maar:

  • te zoeken naar een trefwoord op Google;
  • “afbeeldingen” te selecteren en vervolgens de afbeelding die we willen controleren;
  • op de drie puntjes naast het resultaat klikken;
  • “over deze afbeelding” selecteren.

De zoekmachine opent dan een tabblad met de belangrijkste exemplaren van die afbeelding op internet en de eerste datum van online publicatie. Misschien is dat beeld bij een recente gebeurtenis onlangs verschenen en kan het daarom ook waarheidsgetrouw blijken te zijn. Misschien is het een afbeelding dat al enkele jaren oud is, maar gebruikt werd om verontwaardiging op te wekken over een recente gebeurtenis: ook in dit geval is het beter om het te weten, toch?

Zoals we kunnen zien, is de verspreiding van valse afbeeldingen een steeds ernstiger probleem. Tegelijkertijd zijn er hulpmiddelen om te begrijpen of we met een valse afbeelding worden geconfronteerd. Het is gemakkelijk om niet in nepnieuws te trappen: je hoeft alleen maar te weten hoe je deze tools moet gebruiken, of de tijd vinden om dit te doen tussen het ene sociale netwerk en het andere.

Advertisement