De luikjes open tijdens het opstijgen en landen: daarom is het verplicht

Janine image
door Janine

27 Mei 2024

De luikjes omhoog doen is een veiligheidsmaatregel, net als bijna elk ander aspect van een vlucht
Advertisement

De routine van een vliegreis is altijd hetzelfde, zoals alle incidentele of frequente reizigers zullen bevestigen. Voor het opstijgen en voor de landing moeten de stoelen recht worden gezet, moet het tafeltje rechtop staan en moet het luikje omhoog worden gedaan. Deze laatste handeling is vaak het onderwerp van verzoeken van het personeel aan boord aan mensen die het luikje omlaag houden omdat ze willen slapen. Maar waarom is het verplicht om luikje omhoog te doen vóór het opstijgen en landen? Laten we het samen ontdekken!

Advertisement

Het luikje van het raam omhoog doen voor de vlucht: een "nutteloze" veiligheidsmaatregel

Pexels

De verschillende redenen waarom het verplicht is om het luikje voor het opstijgen omhoog te doen, hebben allemaal te maken met de noodzaak om voorbereid te zijn op plotselinge gebeurtenissen. Uit het raam kunnen kijken helpt om geconcentreerd te blijven op wat er buiten het vliegtuig gebeurt, zodat je snel kunt reageren in geval van nood. Het vermogen om snel te handelen is vooral nuttig als passagiers geëvacueerd moeten worden: elke seconde telt in zulke situaties, dus is het ook noodzakelijk om het luikje omhoog te houden.

Bovendien kan, vooral overdag, natuurlijk licht van buitenaf het gemakkelijker maken om nooduitgangen te vinden en passagiers te evacueren. En dan hebben we het nog niet eens over de zichtbaarheid: piloten kunnen alleen vooruit kijken en de enige manier om naar de zijkant van het vliegtuig te kijken is door de ramen.

Advertisement

Een snelle reactie op noodsituaties

Pexels

Als er zich een noodsituatie voordoet, een gebeurtenis die niemand wil meemaken maar die iedereen moet voorzien, wordt het nog belangrijker om de luikjes omhoog te houden. Eventuele hulpdiensten kunnen de interne situatie van het vliegtuig vrijwel direct van buitenaf inschatten, om zo nodig hulp te kunnen verlenen. Bovendien houden velen geen rekening met het vermogen van passagiers om eventuele afwijkingen aan de vleugels of romp te identificeren en deze aan het cabinepersoneel te melden, waardoor wordt bijgedragen aan de algehele veiligheid van de vlucht.

Kortom, het is belangrijk om de luikjes omhoog te houden tijdens het opstijgen en landen. Waarom zouden we deze beveiligingsmaatregel dan als “nutteloos” definiëren, zoals in de vorige paragraaf? Simpel: als alles volgens plan verloopt, heeft het geen enkel nut gehad, en dat is altijd beter.

Waarom deze veiligheidsmaatregel tijdens het opstijgen en landen?

Pexels

De reden is heel eenvoudig: opstijgen en landen zijn de meest kritieke momenten van elke vlucht, dus is het nog belangrijker om het luikje omhoog te houden. Hetzelfde geldt voor de twee andere veiligheidsmaatregelen die we in de inleiding noemden:

  • aan de ene kant kan een opengeklapt tafeltje de redding en verplaatsing van passagiers of bemanning in noodgevallen belemmeren;
  • aan de andere kant zorgt een rechtgezette stoel ervoor dat passagiers vaster zitten.

Zoals we kunnen zien, zit er achter schijnbaar zinloze acties een logica die het vliegtuig tot het veiligste voertuig maakt dat we hebben. Opstijgen en landen zijn de meest delicate fasen van een vlucht en vereisen uiterste concentratie en respect. Aan de andere kant is veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid: zowel de bemanning als de passagiers moeten samenwerken om een veilige en comfortabele reis te garanderen. Tenminste tot de landing en het verlaten van de luchthaven.

Advertisement