Hij ontslaat drie thuiswerkende medewerkers vanwege te veel afwezigheden: hoe kwam hij daarachter?

Janine image
door Janine

06 Juni 2024

Advertisement

Thuis werken biedt een ongekende kans om de balans tussen werk en privé te verbeteren, maar brengt tegelijkertijd ook uitdagingen met zich mee. Naast veranderingen in de levensstijl van de werknemer, vereist de invoering van werken op afstand ook een sterke vertrouwensrelatie tussen werkgevers en werknemers. Als dit ontbreekt, kunnen er mogelijk ernstige problemen ontstaan, zoals onlangs gebeurde in een Australisch bedrijf, waar smart working leidde tot het ontslag van drie werknemers. En dit is niet het enige geval.

Advertisement

Smart working, het werk van de toekomst?

Unsplash

Werken op afstand kan aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel werknemers als bedrijven. In het laatste geval kunnen bedrijven besparen op de kosten van het huren van panden en kantoorapparatuur. Tegelijkertijd stelt werken op afstand werkgevers in staat om talent uit de rest van de wereld aan te trekken. Er zijn echter ook nadelen, namelijk het gebrek aan directere communicatie en samenwerking tussen werknemers.

Vooral werknemers kunnen profiteren van de voordelen van smart working, althans volgens wat wordt gezegd wanneer het model wordt ingevoerd. Er is meer flexibiliteit en forenzen zitten niet langer vast in het verkeer of in het openbaar vervoer. Kortom: op afstand werken kan in theorie de balans tussen werk en privé verbeteren, en niet te vergeten geld besparen. Dit is echter niet altijd het geval. Ten eerste zijn de financiële besparingen relatief en verschuiven ze gedeeltelijk naar huishoudelijke elektriciteit. Ten tweede komen sociaal isolement en concentratieproblemen vaak voor bij werknemers op afstand. Tot slot is het niet altijd mogelijk om een balans te vinden tussen werk en privé, soms ook door inmenging van het management.

Advertisement

Werkgever ontslaat drie thuiswerkende werknemers in Australië

We zullen nooit echt weten of de werknemers van een Australisch bedrijf, naar alle waarschijnlijkheid een service- en callcenter, deze moeilijkheden ondervonden bij het werken op afstand. Wat we wel weten, zoals verschillende lokale kranten melden, is dat een werkgever bevestiging kreeg van zijn vermoedens over drie werknemers. Daarop besloot hij hen op staande voet te ontslaan.

Deze werkgever had al langer het vermoeden dat de medewerkers veel comfortabeler waren gaan werken dan was afgesproken. Om meer te weten te komen, begon hij daarom met het controleren van gesprekslogboeken, e-mailreacties en bijdragen aan de werkchat. Dit zijn zijn woorden:

Het interval tussen gesprekken begon langer te worden. In plaats van elke 15 minuten een gesprek, werd het elke 20 minuten en daarna elk half uur. En dan zijn er intervallen van ongeveer 2 uur zonder dat er iets gebeurt: dit laat zien dat het personeel afwezig is.

Vertrouwen en controle bij werken op afstand

Unsplash

De zaak heeft veel stof doen opwaaien over het soort controle dat werkgevers uitoefenen over hun werknemers en tegelijkertijd over de mate van vertrouwen die nodig is tussen bedrijf en werknemers om smart working te laten functioneren. Enerzijds zouden we geneigd kunnen zijn om de controle van de werkgever te zien als een schending van de privacy. Aan de andere kant deden de ontslagen werknemers hun werk niet zoals verwacht. Een vergelijkbaar geval betrof een verzekeringsadviseur die werd ontslagen omdat de controlesoftware van het bedrijf de toetsaanslagen niet registreerde.

Het gebruik van controlesoftware past dus in de spanning tussen vertrouwen en controle die al bestaat bij smart working. Werken op afstand kan inderdaad veel voordelen bieden, maar vereist een zorgvuldige inschatting van de mogelijkheden en risico's. Tussen de privacy van werknemers en een controlebeleid is het belangrijker om een ​​eerlijke en transparante werkomgeving te garanderen, om het probleem bij de wortel op te lossen. En voorkomen dat er onaangename dingen gebeuren of onomkeerbare beslissingen worden genomen.

Advertisement