Het echte geheim van de onweerstaanbare smaak van chocolade: het is allemaal een kwestie van chemie

Janine image
door Janine

06 Mei 2024

Tot de grootste geneugten van het leven behoort ongetwijfeld chocolade: maar wat maakt het zo onweerstaanbaar en ongelooflijk lekker? Dit is het geheim.

Helpt chocolade echt je humeur te verbeteren?

Pexels

Chocolade wordt beschouwd als een van de lekkerste voedingsmiddelen ter wereld en is een sterke verleiding voor iedereen, vooral voor zoetekauwen. Dankzij zijn populariteit kan er in verschillende vormen van worden genoten: drinkend met de traditionele warme chocolademelk, bijtend in verleidelijke calorierijke repen, het verwerken als hoofdingrediënt in toetjes, koekjes en cakes, tot ijs en desserts. Kortom, je kunt eindeloos variëren en er zijn vele smaken, of je nu de voorkeur geeft aan melk of pure chocolade.

Naast zijn heerlijke smaak, staat chocolade ook bekend om zijn vermogen om het humeur te verbeteren, maar is dat echt zo? Dit zou te wijten zijn aan enkele van de chemische verbindingen die afkomstig zijn van de cacaoboon. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer van deze stoffen in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Er zijn meer dan achthonderd chemische verbindingen aanwezig in chocolade, maar slechts een paar daarvan worden beschouwd als krachtige bondgenoten van welzijn, waaronder theobromine, dat erg lijkt op cafeïne en ook aanwezig is in dit voedingsmiddel. Er wordt aangenomen dat hun combinatie een aangenaam effect kan geven van verlichting van negatieve gevoelens.

Wat chocolade zo lekker maakt: de bereidingsfasen

Bovendien bevat chocolade nog een andere verbinding, fenylethylamine genaamd, die volgens sommigen kan bijdragen tot het vrijkomen van dopamine, een neurotransmitter die de stemming beïnvloedt: ons lichaam breekt deze verbindingen echter af voordat ze een gunstig effect kunnen hebben.

Wat echt een positief effect kan hebben op mensen na het eten van chocolade is alleen de smaak, die in staat is om aan de beloningssystemen van de hersenen te voldoen.

Maar afgezien van de vermeende “krachten”, wat maakt chocolade, al meer dan vierduizend jaar een van de favoriete dingen van de mensheid, zo lekker? Nadat het begon als een drank gemaakt van de zaden van cacaobomen, verspreidde het zich in de 16e en 17e eeuw over de hele wereld en verwierf het de tijdloze wereldwijde faam die het vandaag de dag geniet.

Het geheim van zijn smaak schuilt in de chemie: chocolade ontstaat uit een boon die verborgen zit in de peul die aan de cacaoboom groeit. Na de oogst worden de bonen onder bladeren gelegd en laat men ze dagenlang fermenteren: tijdens deze fase produceren bacteriën precursoren, chemische stoffen die de volgende fase van het roosteren voorbereiden.

De smaak van chocolade hangt af van het branden

Pexels

Het is tijdens het branden dat de smaak wordt gevormd die we allemaal kennen, dankzij een fenomeen dat de Maillardreactie wordt genoemd: roosteren op hoge hitte brengt twee chemische stoffen samen, suiker en eiwitten, die reageren om de onweerstaanbare smaak van chocolade te creëren.

Roosteren is het sleutelproces dat de smaak kan veranderen, afhankelijk van de gekozen timing en temperatuur.

De verschillende smaken van sommige chocoladerepen hangen precies af van de temperaturen die de fabrikanten gebruiken. Roosteren bij lagere temperaturen brengt de fruitige en bloemige noten naar boven, terwijl hogere temperaturen de koffie en karamel intenser maken.

De Maillardreactie is dezelfde die de smaak van geroosterd vlees, koffie en versgebakken brood genereert, voedingsmiddelen die heel verschillende smaken en geuren hebben: de reden hiervoor is te wijten aan de verschillende soorten eiwitten en suikers die op elkaar inwerken.

De beste manier om van chocolade te genieten is zo snel mogelijk: hoe langer je wacht, hoe meer de vluchtige verbindingen het voedsel zullen verlaten. Het beste is om pure chocolade binnen twee jaar te consumeren, terwijl voor melkchocolade de tijd wordt gehalveerd.