China zou het eerste land kunnen worden dat de “donkere kant” van de maan naar de aarde brengt: de missie
China zou de eerste kunnen zijn die monsters verzamelt van de “donkere kant” van de maan, na de lancering van de ambitieuze nieuwe missie. Laten we er meer over te weten komen.
De donkere kant van de maan veroverd door China
篁竹水声/Wikimedia commons - CC BY 4.0
China zou Japan kunnen verslaan als het gaat om het sturen van de eerste menselijke bemanning naar de maan, als het erin slaagt zijn doel te respecteren om tegen 2030 zijn eerste mensen naar de satelliet van de aarde te sturen, maar niet alleen dat: het zou het voortouw kunnen nemen voor het verzamelen van monsters van de kant van de maan die wij als "donker" definiëren. Maar waar verwijst deze in werkelijkheid ongepaste term naar?
Het geeft het deel van de maan aan dat nooit zichtbaar is vanaf de aarde, maar dat niet voortdurend in het donker blijft, aangezien de satelliet net als onze planeet om zichzelf draait. We hebben simpelweg niet het vermogen om het te zien, maar dat betekent niet dat het geen zonlicht ontvangt dat precies hetzelfde is als de kant van de maan die we in plaats daarvan wel kunnen waarnemen. Omdat het als bijzonder moeilijk te bereiken wordt beschouwd, zou China de eerste kunnen zijn die het gaat verkennen: op 3 mei 2024 lanceerde het een onbemand ruimtevaartuig voor een missie die bijna twee maanden zal duren.
De Chinese missie Chang’e-6: doelstellingen en duur
Het doel van de missie is het verzamelen van monsters van rotsen en grond van de andere kant van de maan. China is het eerste land ter wereld dat deze poging onderneemt, via zijn meest majestueuze raket, de Long March-5, die om 17.27 uur lokale tijd vanuit Peking werd gelanceerd vanaf het Wenchang Space Launch Center, gelegen op het zuidelijke eiland Hainan met de Chang 'e-6 sonde met een gewicht van meer dan acht ton.
De sonde zal moeten landen in het gebied Zuidpool-Aitken, dat zich aan de “donkere” kant van de maan bevindt, die vanaf de aarde niet zichtbaar is. Op dat moment verzamelt hij de monsters en brengt ze naar huis. Pierre-Yves Meslin, een Franse onderzoeker betrokken bij het Chang'e-6-project, zei: "Het is voor ons een beetje een mysterie hoe China erin is geslaagd om in zo'n korte tijd zo'n ambitieus en succesvol programma te ontwikkelen." Aan de andere kant is dit weer een Chinese stap in de richting van maan- en ruimteverkenning: in 2018 luidde Chang'e-4 China's eerste missie naar de maan in zonder menselijke bemanning, terwijl Chang'e-5 in 2020 het eerste herstel van maanmonsters markeerde in 44 jaar. Nu zou Chang'e-6 een ongekende doorbraak kunnen betekenen, met de eerste verzameling “verborgen” maangrond.
"De andere kant van de maan heeft een mysterieuze charme"
Pexels
Franse, Italiaanse, Pakistaanse en Europese wetenschappers en functionarissen van de Ruimtevaartorganisatie namen deel aan de missie. Ge Ping, adjunct-directeur van het ruimte- en maanverkenningsprogramma van de CNSA, China National Space Administration, kondigde aan dat de VS geen verzoek hebben ingediend om een lading in de missie te verkrijgen. Neil Melville van ESA zei: “De andere kant van de maan heeft een mysterieuze aantrekkingskracht, misschien omdat we hem letterlijk niet kunnen zien. We hebben hem nog nooit gezien, behalve met robotsondes of met het zeer kleine aantal mensen dat aan de andere kant is geweest.“
Wanneer de sonde zich losmaakt van de raket, zal hij vier tot vijf dagen moeten wachten voordat hij de baan om de maan bereikt. Tijdens de eerste twee dagen op de maan zal Chang'e-6 twee kilo grond graven en verzamelen, voordat hij terugkeert naar de aarde en landt in Binnen-Mongolië. Chang'e-5 verzamelde monsters die nuttig waren om nieuwe informatie over onze satelliet te ontdekken, waaronder een nieuw mineraal en een nauwkeurigere datering van de vulkanische periode op de maan. Nu zou Chang'e-6 de aard kunnen onthullen van monsters die naar schatting ongeveer 4 miljard jaar oud zijn, de oudste op de maan.