Het dieet van mannen in het stenen tijdperk was voornamelijk veganistisch: de onverwachte ontdekking
Een nieuwe studie heeft iets ontdekt dat in strijd is met wat we dachten te weten over het dieet van de holbewoners: het was naar verluidt overwegend veganistisch.
Paleolithicum en Paleo dieet
Een nieuwe studie, uitgevoerd door een intercontinentaal team van onderzoekers, heeft nieuwe details aan het licht gebracht over het dieet dat werd gevolgd tijdens het stenen tijdperk: de mens zou toen grotendeels veganistisch zijn geweest. Tot nu toe stelden we ons primitieve holbewoners voor die vlees aten door te jagen en vuur te gebruiken, maar dat was misschien niet het geval.
Volgens wat tot nu toe bekend was, bestond er in het Paleolithicum, daterend uit meer dan twee miljoen jaar geleden, wat het Paleodieet wordt genoemd. De Harvard School of Public Health beweert zelfs dat degenen die lang voor ons de aarde bewoonden, zeer eenvoudige en rudimentaire stenen werktuigen tot hun beschikking hadden, te veel om planten te kunnen cultiveren en bewerken. Daarom beperkten ze zich tot activiteiten zoals vissen, jagen en het verzamelen van wilde vruchten en planten om zichzelf te voeden en de nodige eiwitten te verkrijgen. Nieuw onderzoek heeft deze theorie echter weerlegd: verschillende elementen ondersteunen het idee dat groenten aan de basis stonden van het dieet van sommige van onze voorouders.
De holbewoner at groenten en verbouwde granen
Martyman (2D recreation)/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED
De onderzoekers keken naar Taforalt, een grot in Marokko, Noord-Afrika, die ongeveer 15.000 jaar oud is. Het team onderzocht overblijfselen van Iberomauriërs uit het late paleolithicum en ontkrachtte met behulp van een methode die stabiele isotopenanalyse wordt genoemd, het idee dat onze voorouders zich voornamelijk met vlees voedden. Hun favoriete voedsel bleken peulvruchten, pijnboompitten en eikels te zijn geweest, maar ook maïs, rogge en bieten, die het belangrijkste deel van het dieet van de holbewoner vormden.
Zineb Moubtahij, hoofdauteur van het onderzoek, legde uit: "Onze analyse toonde aan dat deze groepen jagers-verzamelaars een aanzienlijke hoeveelheid plantaardig materiaal, wilde planten, in hun dieet opnamen, waardoor ons begrip van het dieet van pre-agrarische bevolkingsgroepen veranderde."
Bovendien onthulde het onderzoek dat deze bevolkingsgroepen duizenden jaren voor de landbouwrevolutie methoden bedachten om de vruchten van de aarde te cultiveren en te oogsten. De jagers-verzamelaars "hielden zich namelijk ook bezig met vroege vormen van plantenteelt, zoals het opzettelijk planten en oogsten van wilde granen. Deze praktijk heeft waarschijnlijk de weg geëffend voor de ontwikkeling van de landbouw in de regio", aldus de studie.
Het veganistische dieet van pre-agrarische bevolkingsgroepen
Pexels
Uiteindelijk benadrukten de onderzoekers het belang van planten in het dieet van de grotbewoners van Taforalt, "terwijl dierlijke bronnen in een lager percentage werden geconsumeerd dan op andere plaatsen in het Bovenpaleolithicum."
Het team zal naar andere paleolithische vindplaatsen in Noord-Afrika reizen en de modernste instrumenten gebruiken om de oude eetgewoonten en hun invloed op de menselijke evolutie voort te zetten en te onderzoeken. Sommige van onze voorouders uit het stenen tijdperk volgden dus niet het Paleo dieet dat tot 2000 v. Chr. in gebruik was en dat de consumptie van "mager vlees, vis, fruit, groenten, noten en zaden" omvatte, zoals gerapporteerd door de HSPH, maar waren voornamelijk veganistisch, hoewel zo'n centrale rol van groenten in een pre-agrarische bevolking vrij ongebruikelijk is, zoals de onderzoekers aangeven.