Het tweede leven van gebruikte accu’s van elektrische auto’s: ze gaan een rol spelen in de energietransitie

Janine image
door Janine

05 Juni 2024

Advertisement

Het wijdverbreide gebruik van elektrische auto's leidt niet alleen tot een afname in het gebruik van fossiele brandstoffen. Een van de problemen betreft de verwijdering van elektrische batterijen, die zelfs duurder kan zijn dan verwacht. Daarom willen steeds meer mensen een manier vinden om deze batterijen opnieuw te gebruiken, misschien om te helpen bij de energietransitie waar zo velen om vragen. Maar hoe?

Advertisement

Een tweede leven voor accu's van elektrische auto's, buiten het elektriciteitsnet

Onderkant van een elektrische auto met accubehuizing

Tennen-Gas/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Een van de meest veelbelovende toepassingen voor gebruikte batterijen voor elektrische auto's is het zogenaamde off-grid, buiten het elektriciteitsnet. In feite kunnen deze batterijen worden gebruikt om energie te leveren aan geïsoleerde systemen, dat wil zeggen systemen die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Vanuit dit oogpunt zijn ze uitstekende alternatieven voor dieselgeneratoren en onder de juiste omstandigheden kunnen ze ook de opslag van elektriciteit vergemakkelijken. Deze kan dan worden gekocht of verkocht tijdens de piekvraag.

Aan de andere kant kan het off-grid gebruik van gebruikte batterijen ook bijdragen aan de ondersteuning van hernieuwbare bronnen, vooral in perioden waarin zonne- en windenergie meer intermitterend zijn. De residentiële markt maar ook de commerciële markt zou hiervan kunnen profiteren, ondanks de risico's van het gebruik van lithiumbatterijen. Om deze reden is kleinschalige toepassing het beste.

Advertisement

On-grid opslagsystemen voor accu's van elektrische auto's

Pexels

Zelfs binnen het netwerk is het mogelijk om batterijen van gebruikte elektrische auto’s te gebruiken. In feite kunnen toepassingen op het elektriciteitsnet in opslagsystemen de behoefte aan nieuwe energiecentrales vertragen en mogelijk de aankoop van energie van derde partijen tijdens de piekvraag verminderen. De logica is duidelijk: waarom zouden we geen apparaten gebruiken die nog steeds in staat zijn om elektriciteit op te slaan en te leveren ten behoeve van de gemeenschap?

Verschillende recente studies onderzoeken precies hoe batterijen in elektrische auto's kunnen worden gebruikt om energie op te slaan op het net, met voordelen voor het milieu en de economie. En dan hebben we het nog niet eens over het gebruik ervan in laadstations voor elektrische voertuigen, vast of mobiel, om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen en het gebruik van zonnepanelen en andere hernieuwbare bronnen te ondersteunen.

De toekomst van afvalverwerking is hergebruik, tot op zekere hoogte

Pexels

Steeds meer mensen tonen interesse in het tweede leven van gebruikte batterijen van buiten gebruik gestelde elektrische auto's. Bovenal tonen de autofabrikanten een zekere interesse in deze markt en willen zij uiteraard ook het commerciële potentieel van het initiatief niet over het hoofd zien. Tegelijkertijd is het echter niet gezegd dat de economische belangen van producenten niet ook kunnen leiden tot bredere voordelen voor de samenleving en de planeet.

Hoewel ze zich nog in de experimentele fase bevinden, is het potentieel dat inherent is aan het tweede leven van batterijen voor elektrische auto's duidelijk. Het gaat niet alleen om duurzaamheid, maar om nieuwe commerciële en technologische kansen die passen in een context van recycling en hergebruik. Een echte circulaire economie die beetje bij beetje steeds meer een integraal onderdeel van onze samenleving wordt.

Advertisement