Een oude Maya-techniek zou de groei van planten op Mars kunnen bevorderen, zo beweert een onderzoek

Janine image
door Janine

24 Mei 2024

De tussenteelt van gewassen, getest door onderzoekers, en een voorbeeld van Marsgrond ernaast

Vroeg of laat zullen mensen naar Mars gaan. Misschien zal de missie niet in de nabije toekomst plaatsvinden, maar het staat vast dat het koloniseren van de rode planeet een van de doelstellingen van ruimtevaartorganisaties is. De vraag is: wat zullen toekomstige kolonisten eten? Leveringen vanaf de aarde zijn allesbehalve duurzaam, en dus blijft er maar één optie over: voedsel direct op Mars verbouwen, met enige hulp van oude Maya-praktijken.

De Maya's en de landbouw op Mars

PLOS ONE/Gonçalves et al./2024

De voedselvoorziening en de landbouw op Mars zijn verre van een ondergeschikt probleem, maar uiterst belangrijke kwesties. Met name een onderzoek van Wageningen University & Research in Nederland heeft mogelijk de eerste stappen gezet om het probleem op te lossen. De onderzoekers hebben in feite een moderne versie van een oude Maya-techniek overgenomen, genaamd intercropping of tussenteelt, en zijn begonnen met het telen van tomaten, erwten en wortels in dezelfde potten.

De resultaten, gepubliceerd in PLOS ONE, waren verrassend. Tomaten geteeld door middel van tussenteelt verdubbelden hun productie vergeleken met individueel geteelde tomaten, met grotere vruchten en in minder tijd. Hetzelfde gebeurde niet met erwten, die een onveranderde opbrengst behielden, en wortelen, die daarentegen een lagere opbrengst vertoonden. Terwijl aan de ene kant intercropping veelbelovende resultaten oplevert, is het aan de andere kant essentieel om zorgvuldig gewassen, grond en additieven te kiezen.

Verbouwen op Marsgrond: is dat mogelijk?

PLOS ONE/Gonçalves et al./2024

Bij het experiment van de onderzoekers van de Nederlandse universiteit waren in deze eerste fase drie soorten gewassen betrokken. Zoals we al zeiden, zijn de grondsoort en eventuele toevoegingen even belangrijk. Om de bodem van Mars te simuleren, ontwikkelden wetenschappers een bodem die bestaat uit regoliet, zonder organisch materiaal, waaraan ze vervolgens bacteriën en voedingsstoffen toevoegden. Een proces dat sterk lijkt op het proces dat toekomstige kolonisten zouden kunnen gebruiken om gewassen op Mars te verbouwen.

Als aanvoer vanaf de aarde moet worden uitgesloten vanwege de kosten en tijd die daarvoor nodig is, lijkt teelt op de rode planeet de enige optie. En intercropping, oftewel het gebruik van planten met complementaire eigenschappen, zou echt een levensvatbare toekomst kunnen vertegenwoordigen. Evenals een manier om het gebruik van water en voedingsstoffen te optimaliseren.

De nieuwe landbouw op Mars en de kunst van het kiezen van de juiste planten

PLOSE ONE/Gonçalves et al./2024 / 中国新闻网/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 DEED

Uit de resultaten van hun experiment ontdekten de onderzoekers dat de tomatenplanten een concreet voordeel haalden uit de nabijheid van erwten. Deze laatste kunnen namelijk zeer efficiënt stikstof uit de lucht opnemen en omzetten in voedingsstoffen. Tegelijkertijd profiteerden de wortels niet alleen niet van de nabijheid van de erwten, maar werden ze er ook door geschaad, waarschijnlijk als gevolg van de concurrentie om licht. En we weten dat zonlicht op Mars niet in grote hoeveelheden beschikbaar is: ook in dit geval zal het nodig zijn om na te denken over duurzame alternatieven voor een menselijke kolonie.

Het succes van toekomstige missies naar de rode planeet hangt inderdaad ook af van het vermogen van de kolonisten om zelfvoorzienend te zijn. En deze capaciteit hangt op zijn beurt af van duurzame landbouw op Marsgrond, dat wil zeggen van de tussenteelt van de oude Maya’s. Naast het kiezen van de juiste gewassen om het project te starten, rest er vandaag nog maar één twijfel: niemand heeft de tomaten, erwten en wortelen geproefd. Wie weet hoe ze zullen smaken.