NASA wil het eerste maanspoorwegsysteem bouwen: het zal gebruik maken van robottreinen met magnetische levitatie

Janine image
door Janine

21 Mei 2024

Weergave van het FLOAT-systeem, het eerste maanspoorwegsysteem ontworpen door NASA

De interesse in de maan, nu meer dan ooit een nieuwe grens voor menselijke ruimteverkenning, is onlangs weer aangewakkerd door ruimtevaartorganisaties. Sommige denken al na over een maanstation, andere willen de verborgen kant van onze satelliet verkennen en weer andere ontwikkelen innovatieve transportmiddelen. Tot deze laatste behoort NASA, die het eerste maanspoorwegsysteem wil bouwen met behulp van robottreinen met magnetische levitatie. Laten we eens kijken wat het is, of, met andere woorden, hoe dichtbij de nabije toekomst is.

Hoe een nieuw huis op de maan te bouwen: de plannen van NASA

NASA/SAIC/Pat Rawlings

Meer dan een halve eeuw na de laatste missie van mensen naar de maan beginnen ruimtevaartorganisaties weer te praten over verkenning door astronauten. En waarom niet, ook stations die zijn gemodelleerd naar het ISS, maar dan op het oppervlak van onze satelliet. Zoals je je kunt voorstellen, is dit een enorme stap op weg naar een toekomst die we ons alleen maar kunnen voorstellen. Of weinig meer.

NASA heeft zelf al enkele hypotheses voorbereid over de kolonisatie van de maan. Het plan van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie omvat het gebruik van maanregoliet om beton en dus huizen rechtstreeks op de satelliet te creëren. Als het verklaarde doel is om een ​​veilige omgeving te bieden aan burgers die op de maan zullen aankomen, is het meer algemene doel duidelijk: de nieuwe ruimtewedloop winnen en tegen 2040 de eerste kolonie hebben.

Het eerste maanspoorwegsysteem, volgens NASA

NASA

Naast de bouw van een maancamper zal een integraal onderdeel van de kolonie, of kolonies, het eerste spoorwegsysteem op de maan zijn. Dit is een essentieel aspect voor het autonoom en duurzaam transport van goederen en mensen op onze satelliet. NASA heeft zojuist een systeem voorgesteld met de naam FLOAT, dat magnetische robottreinen kan gebruiken die zweven op een flexibel spoor met drie lagen. Het is een energiezuinig systeem waarmee robots passief kunnen zweven met behulp van diamagnetische levitatie, en waarin een laag flexibele circuits elektromagnetische stuwkracht genereert voor gecontroleerde bewegingen.

Ook in dit geval is het plan ongetwijfeld ambitieus, maar het maakt deel uit van de bredere economie van een maankolonie. Het FLOAT-systeem zal in feite met een minimaal energieverbruik kunnen werken, maar ook energie kunnen opwekken tijdens het transport. Bovendien zullen de sporen van het door NASA voorgestelde systeem direct op het oppervlak van de maan worden geplaatst en vermijden zo complexe constructies.

Risico's onder ogen zien, kansen grijpen

Ethan Schaler/NASA

Tot nu toe hebben we gesproken over plannen, programma's, voornemens: op dit moment is er nog weinig concreet. Het operationeel maken van het FLOAT-project betekent ook dat er rekening wordt gehouden met de risico's verbonden aan de productie, implementatie en controle van zowel de magnetische robots als de sporen. Om nog maar te zwijgen over de werking en het onderhoud ervan, die, hoe minimaal ook, nog steeds nodig zullen zijn.

Een essentieel hulpmiddel voor het eerste maanspoorwegsysteem zijn, vanuit dit oogpunt, computersimulaties. Vroeg of laat zal het echter nodig zijn om te beginnen met de concrete ontwikkeling van zowel de kolonie als de magnetische levitatie robottreinen. De toekomst van de maan lijkt werkelijk vol mogelijkheden, althans volgens de plannen van NASA en andere ruimtevaartorganisaties. In de hoop dat deze programma’s niet gevolgd zullen worden door nog eens vijftig jaar stilte: zoals we weten is er in de ruimte alleen dit.