De grootste CO₂-zuiger ter wereld ingehuldigd in IJsland: hij absorbeert 36.000 ton per jaar

Janine image
door Janine

16 Mei 2024

Advertisement

De grootste CO₂-"eter" ter wereld is gebouwd, een fabriek in IJsland met indrukwekkende capaciteiten. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Mammoth, de grootste CO₂-zuiger ter wereld

Installatie Mammoth van Climeworks met IJslandse bergen op de achtergrond Proceskamer Mammoth met de eerste 11 CO₂-opvangcontainers geïnstalleerd voor de installatie

Climeworks

De stijging van de mondiale temperaturen is grotendeels te wijten aan de toename van koolstofdioxide in de lucht, die voornamelijk door de mens wordt uitgestoten en geproduceerd. Een gigantische, door IJsland ontworpen installatie zou een ogenschijnlijk eenvoudige, maar toch enigszins effectieve oplossing kunnen zijn. Het doel ervan is namelijk juist om zeer grote hoeveelheden CO₂ uit de lucht op te zuigen.

De indrukwekkende installatie heet Mammoth en absorbeert met behulp van enorme stalen ventilatoren het gas, lost het op in water en pompt het vervolgens naar de diepte van de ondergrond. Climeworks, het bedrijf dat Mammoth heeft gebouwd, beweert dat het bij zijn maximale capaciteit tot 36.000 ton kooldioxide per jaar kan absorberen. Dit is zeker niet alle CO₂ die wereldwijd in 365 dagen wordt uitgestoten, maar het vertegenwoordigt zeker een aanzienlijke bijdrage aan het “reinigen” van de lucht.

Advertisement

Hoe de CO₂-absorberende installatie in IJsland werkt

Mammoth kan tweeënzeventig modulaire verzamelcontainers gebruiken – hoewel het er momenteel maar twaalf zijn – voor het filteren van kooldioxide, een gas dat normaal in de atmosfeer aanwezig is en dat ontstaat bij de verbranding van organisch materiaal, wanneer de zuurstofconcentratie voldoende is. Om dit proces uit te voeren, gebruikt de installatie energie van een nabijgelegen geothermische energiecentrale.

Wanneer de verzamelcontainers vol zijn, worden deze filters gesloten en afgedicht, terwijl de temperatuur daarin 100°C bereikt. Vervolgens reinigen hogedrukstoomstralen het filter van kooldioxide. Het in het water opgeloste gas produceert een “koolzuurhoudende” substantie die onder het ondergrondse vulkanische gesteente zal stromen. Wanneer het water terugkeert naar de oppervlakte, verandert de CO₂, die in contact komt met het basalt (meer dan 90% van het vulkanische gesteente op aarde is basalt), in de loop van een paar jaar in steen.

Het project van het bedrijf dat Mammoth heeft gebouwd

Mammoth, de grootste directe luchtafvang- en opslagfaciliteit ter wereld

Climeworks

De IJslandse Direct Air Storage van Climeworks is de tweede faciliteit die door dit bedrijf is ontworpen en is ongeveer tien keer groter dan Orca, zijn voorganger. “De faciliteit is met succes begonnen met het afvangen van de eerste CO₂, waarbij twaalf van de in totaal 72 opvangbakken ter plaatse zijn geïnstalleerd”, meldt het persbericht van het bedrijf. “Mammoth vertegenwoordigt een nieuwe mijlpaal op de weg van Climeworks om tegen 2030 een capaciteit voor koolstofverwijdering op megatonschaal en tegen 2050 op gigatonschaal te bereiken.”

Climeworks beperkt zich niet tot IJsland: het ontwerpt verschillende systemen voor installatie in de VS, die zullen worden gebouwd op de fundamenten van de ervaring die is opgedaan met de twee bestaande systemen in IJsland. “Het bedrijf ontwikkelt actief projecten in Noorwegen, Kenia en Canada en onderzoekt aanvullende potentiële directe luchtafvang- en opslaglocaties.” Een echte “stofzuiger” dus, die “het grootste directe luchtopvangsysteem ter wereld aanzet”.

Advertisement