Ondergrondse structuur ontdekt bij de piramides van Gizeh: het dateert van meer dan 4000 jaar geleden
Egypte is een land met een eeuwenoude geschiedenis, rijk aan archeologische vindplaatsen en artefacten die duizenden jaren oud zijn. Ondanks de vele vondsten zijn er echter nog veel mysteries die moeten worden opgelost en die geleidelijk aan de oppervlakte komen. Onlangs hebben archeologen bijvoorbeeld sporen gevonden van een ondergrondse structuur die nog nooit eerder is ontdekt: deze bevindt zich in de buurt van de piramides van Gizeh.
Ondergrondse structuur ontdekt bij de piramides van Gizeh
Sato et al./Archaeological Prospection
Een onderzoeksteam van Japanse en Egyptische archeologen heeft sporen ontdekt van een bouwwerk in de vlakte van Gizeh. Het zou gaan om een tweedelige ondergrondse constructie die verborgen ligt onder de Westelijke Necropolis, een van de meest bestudeerde archeologische vindplaatsen in Egypte van de afgelopen decennia.
Als we de resultaten lezen die gepubliceerd zijn in het tijdschrift Archaeological Prospection, gebruikten de onderzoekers bodemradar en elektrische resistiviteit tomografie. De scans onthulden een L-vormige structuur die zich uitstrekte over een gebied van 10 bij 15 meter en ongeveer een meter onder het zand begraven lag. Maar dit is niet de enige ontdekking, want er kan een nog grotere structuur onder liggen op een diepte tot 10 meter onder het woestijnoppervlak. Het is de vraag waar deze structuren voor werden gebruikt, maar op dit moment kunnen archeologen er alleen maar naar gissen.
Hoe slaagden ze erin een ondergrondse structuur te vinden zonder te graven?
Sato et al./Archaeological Prospection
Het vinden van een ondergrondse structuur zonder te graven is niet eenvoudig: archeologen zijn weliswaar bekend met de Westelijke Necropolis, en de vlakte van Gizeh ligt vol met locaties om onderzoek uit te voeren, maar het is niet allemaal zo eenvoudig als het lijkt. Daarom maakten de onderzoekers gebruik van bodemradar en elektrische resistiviteit tomografie. De eerstgenoemde methode, ook bekend als Ground-penetrating Radar of GPR, is een methodologie die in de geofysica wordt gebruikt om de ondergrond te bestuderen. In de praktijk worden elektromagnetische golven naar de grond gestuurd en net als bij een radar worden hun reflecties gemeten om de ondergrond te reconstrueren. De tweede is in plaats daarvan een methodologie die veranderingen in de elektrische weerstand van ondergrondse materialen detecteert.
Met behulp van deze twee technologieën, die beloven een revolutie teweeg te brengen in de archeologie, hebben onderzoekers gebieden met verschillende dichtheden geïdentificeerd onder een deel van de Westelijke Necropolis. Op het eerste gezicht is het een gebied dat niet bedekt is met graven; ondergronds zijn er echter twee structuren die moeten worden bestudeerd.
Wat was het doel van de twee verborgen structuren?
Nina Aldin Thune/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED
De twee structuren waarvan het onderzoeksteam de sporen heeft ontdekt, zijn niet van natuurlijke oorsprong maar door mensenhanden gemaakt. Toch is er, zoals we al zeiden, weinig bekend over hun daadwerkelijke doel: ze kunnen zo'n 4000 jaar oud zijn, zoals een groot deel van de rest van de Westelijke Necropolis, maar ze kunnen ook ouder zijn. En verder, niets. Op dit moment hebben archeologen opgemerkt dat er mogelijk een kamer is in de diepste structuur, maar gezien het ontbreken van andere informatie hebben ze besloten om het een “anomalie” te noemen.
Verder onderzoek zal nodig zijn om echt te begrijpen waar de twee verborgen structuren voor werden gebruikt. Na alle opgravingen van de afgelopen twee eeuwen is Egypte nog steeds de hoofdrolspeler van verrassende ontdekkingen en onverwachte vondsten. En zoals zo vaak het geval is, staan we nog maar aan het begin.