Sommige mensen hebben een “speciaal” fotografisch geheugen: ze herinneren zich de details van elke dag van hun leven
Het geheugen is een kostbare schatkist die onze herinneringen bevat, maar sommige mensen hebben een “hoger niveau” dankzij iets bijzonders en zeer zeldzaams. Hier gaat het om.
Is het mogelijk om elk moment van het leven te herinneren?
Freepik
Iedereen zou zich elk moment van zijn leven tot in detail willen kunnen herinneren zonder ooit iets te vergeten, ook al heeft dit misschien nadelen: het vergeten van nare episodes kan positief zijn, maar het is wat we hebben beleefd en ervaren dat ons vormt en ons maakt tot wie we nu zijn. Hoe dan ook, er zijn mensen die van nature een “ijzeren” geheugen hebben en mensen die vergeetachtig zijn, of misschien eerder een fotografisch dan een ruimtelijk geheugen hebben, enzovoort.
Er zijn echter mensen onder ons die een heel speciale “kracht” bezitten: het is een vermogen om te onthouden dat beslist bovengemiddeld is, als gevolg van een zeldzame aandoening die maar heel weinig individuen treft en die hen in staat stelt specifieke details van geleefde ervaringen te onthouden, die normaal gesproken zouden worden onderdrukt of na verloop van tijd zouden vervagen. Maar wat is het precies en wat is de naam van dit ongewone vermogen?
Extreem goed autobiografisch geheugen of HSAM
Professor James McGaugh en zijn team van het Centre for the Neurobiology of Learning and Memory aan de Universiteit van Californië in Irvine ontdekten in 2006 voor het eerst wat men een hoog superieur autobiografisch geheugen of HSAM noemt. Mensen met deze aandoening zijn in staat om zich elk detail van vroegere ervaringen te herinneren en dit leidt ertoe dat ze veel tijd investeren in het nadenken over hun verleden. Ze hebben een duidelijk beeld van hun geschiedenis, zoals een precieze en gedetailleerde kalender waarin elke foto scherp is en op de juiste plaats staat.
McGaugh en zijn collega's identificeerden tijdens een zoektocht de eerste persoon die werd herkend als lijdend aan HSAM, wier naam overeenkomt met Jill Price, een Amerikaanse schrijfster uit Zuid-Californië. De eerste bij wie deze aandoening werd vastgesteld, ook wel bekend als hyperthymesie. Price, geconfronteerd met elke genoemde datum, kon zich herinneren met welke dag van de week deze overeenkwam en wat ze tot in detail had gedaan. Sinds 2006 zijn nog tientallen mensen geïdentificeerd met dit bijzondere en mysterieuze geschenk, dat nog steeds door de wetenschap wordt onderzocht.
Gebieden van de hersenen betrokken bij HSAM
Pexels
Er zijn talloze studies en onderzoeken uitgevoerd naar het extreem superieure autobiografische geheugen om dit fenomeen en de mogelijke genetische basis ervan te onderzoeken. Een Italiaans onderzoek uit 2020, uitgevoerd door het departement Fysiologie en Farmacologie “Vittorio Erspamer” van de Universiteit La Sapienza, identificeerde specifieke hersengebieden die mensen met HSAM in staat stellen om zich gebeurtenissen - zelfs onbelangrijke - van een specifieke datum te herinneren. Deze gebieden maken het mogelijk om herinneringen in de tijd te ordenen zonder dat ze in de loop der jaren vervagen. Op deze manier kunnen mensen met een extreem superieur autobiografisch geheugen zich elk klein detail herinneren van elke dag van hun leven, zelfs die van van heel lang geleden.
De wetenschappers betrokken 8 deelnemers en vroegen hen om zich details van 20 jaar eerder te herinneren. "Bij het onderscheiden van oude en nieuwe herinneringen kunnen we bij mensen met HSAM een hoge mate van specialisatie ontdekken in de ventromediale prefrontale cortex van de hersenen, een gebied dat volgens ons is aangewezen voor de organisatie van hogere cognitieve functies. Hetzelfde gebied van de hersenen lijkt minder precies te zijn bij mensen met een normaal geheugen, waardoor we de tijdsdimensie van oude en nieuwe herinneringen 'verwarren’”, legden de auteurs uit.
Een merkwaardig en bijzonder kenmerk, waar nog veel van te ontdekken valt.