De echte redenen waarom de tenues van tennissers bijna altijd wit zijn, zelfs vandaag de dag nog
Elke sport heeft zijn eigen kenmerkende “uniform” en dat van tennis is een van de meest iconische. Bovendien zijn de tenues van tennissers meestal wit: toeval? Nee. Dit is waarom.
Een stukje tennisgeschiedenis
Freepik
Tennisfans weten dat het traditionele tenue van de sport wit is, zozeer zelfs dat privé-clubs spelers meestal verplichten om deze kleur te dragen tijdens wedstrijden. Maar waarom? Er zijn geen tegenstanders, zoals bij andere sporten, die zich qua kleur hoeven te onderscheiden: alle tennisspelers dragen wit, van hun petje tot hun shirt, hun shorts of rokjes, hun sokken en schoenen.
De reden hiervoor dateert zelfs van voor de uitvinding van tennis zelf, tenminste zoals we het nu kennen. De beslissing om in het wit gekleed de baan op te gaan stamt uit het 16e-eeuwse Frankrijk, waar een soortgelijke sport, jeu de paume genaamd, op binnenbanen werd gespeeld. Tennis in de open lucht bestond dus nog niet, maar voor deze sport moesten de welgestelde spelers wit dragen. Een symbool van elegantie dat dus juist rijkdom aangaf en het feit dat alleen de rijksten het zich konden veroorloven deze kleur te dragen zonder vies te worden: een indicatie van het feit dat de handenarbeid van de arbeidersklasse niet wordt beoefend.
En verder?
Hoe tennis en witte tenues zijn ontstaan
Enige tijd later kreeg dit van oorsprong Franse vermaak ook voet aan de grond op buitenbanen, en uiteindelijk verspreidde het zich naar elders en werd het het grastennis zoals we dat vandaag de dag kennen. De traditionele keuze om wit te dragen bleef echter een constante en bleef de sport identificeren als een niche activiteit, voorbehouden aan de hogere middenklasse. Wit bleef een teken van privilege, zowel voor mannen als voor vrouwen. Bovendien vertegenwoordigde tennis een sociaal moment tussen de geslachten voor de hogere klassen, omdat het een van de weinige sporten was die in de 19e eeuw ook was toegestaan aan de vrouwelijke elite.
In 1870 werd de eerste tenniskleding voor dames gemaakt, die meer op mode dan op comfort gericht was. De gekozen materialen waren linnen en katoen om de kleding fris en licht te maken. In feite is wit een geschikte kleur voor buitensporten omdat het, in tegenstelling tot zwart, de zonnestralen weerkaatst en helpt beschermen tegen de warmte. Dit is echter niet de enige reden.
Tennisspelers kleden zich vandaag de dag nog steeds in het wit: dit is waarom
Freepik
Wit heeft nog een ander voordeel: het verbergt zweetvlekken, die in die tijd als weinig chic werden beschouwd. De combinatie van deze redenen zorgde er in 1890 voor dat volledig witte kleding voor Britse en Amerikaanse tennisspelers niet alleen een modestatement was, maar een regel die in privé-clubs moest worden nageleefd. Tegenwoordig is de sport veel toegankelijker en wordt hij niet langer als exclusief beschouwd, maar toch bestaat de traditie van het dragen van witte kleding nog steeds.
Hoewel moderne tennissers worden aangemoedigd om hun persoonlijkheid uit te drukken door middel van kleurrijke outfits, is deze regel van de VS tot Europa onveranderd gebleven in bijna alle country clubs, zoals het beroemde jaarlijkse Wimbledon-toernooi in Engeland. Dit komt omdat wit nog steeds een voordeel heeft op de buitenbanen in de zomer, waar je langer koel kunt blijven. Maar dat is nog niet alles: blijven kiezen voor witte kleding is een vorm van respect voor de geschiedenis van de sport, waarbij je ervoor zorgt dat er geen vlekken op komen en dat het onberispelijk blijft.