Waarom bruiden sluiers dragen: wanneer en hoe de traditie van het dragen van het meest iconische accessoire ontstond

Janine image
door Janine

31 Mei 2024

Advertisement

De sluier is ongetwijfeld een van de meest romantische en iconische versieringen van een trouwjurk, maar niet iedereen kent de oorsprong van deze traditie. Hier lees je waarom en sinds wanneer vrouwen de sluier dragen op hun trouwdag.

Advertisement

Het eerste bewijs van de bruidssluier komt uit het Romeinse Rijk

Freepik

Om het altaar te bereiken en het langverwachte jawoord uit te spreken, droomt elke vrouw van de perfecte jurk. De meest traditionele bruid zal kiezen voor de klassieke witte jurk, die afhankelijk van de voorkeur in verschillende vormen kan worden gedragen, met een altijd aanwezige bruidssluier als omlijsting van de belangrijkste jurk die je in je leven kunt dragen. Sommigen kiezen er echter voor om de sluier achterwege te laten, anderen kiezen voor de korte versie, terwijl de meest romantische bruiden kiezen voor de sluier met een lange sleep. Hoe dan ook, dit onmisbare accessoire is voor velen het oudste onderdeel van de bruidskleding van vrouwen. De sluier heeft een lange en veelomvattende geschiedenis, die tot op de dag van vandaag de trouwjurk verrijkt en compleet maakt met zijn delicatesse en elegantie.

Niet iedereen is het eens over de oorsprong, die honderden jaren teruggaat. Hoewel de eerste gevonden sluier uit het Romeinse Rijk stamt, zijn er mensen die beweren dat ze al eerder verschenen in het oude Griekenland. In ieder geval vertegenwoordigde de sluier voor de oude Romeinen een soort bescherming voor de bruid, die door het te dragen veilig zou zijn voor onzichtbare en kwade entiteiten. In het algemeen diende het om alles weg te houden wat het geluk van de vrouw die op het punt stond echtgenote te worden in gevaar kon brengen.

Advertisement

In de oudheid waren bruidssluiers niet wit

Pexels

In tegenstelling tot wat je zou denken, waren sluiers in de oudheid niet wit. In veel gevallen waren deze versieringen namelijk rood en werden ze flammeum of “vlamkleurig” genoemd. Deze kleurkeuze had een dubbele functie: de bruid onderscheiden van de andere vrouwen die op de bruiloft aanwezig waren en haar omgeven door vlammen laten lijken, een beeld dat kwaadwillende entiteiten op afstand zou houden.

Op zijn beurt leidde de rode sluier tot een andere traditie die nooit is verdwenen: deze kleur maakt het, in tegenstelling tot wit, nog moeilijker voor de bruid om te zien, die daarom door een zeer betrouwbaar iemand naar het altaar moest worden begeleid. De vader dus, zoals nu nog vaak het geval is. In de 18e eeuw raakten bruidssluiers echter tijdelijk uit de mode. Een tijdlang droegen bruiden liever hoofddeksels zoals mutsen en tiara's, maar in de 19e eeuw bracht koningin Victoria ze weer onder de aandacht toen ze in 1840 met prins Albert trouwde.

Het ontstaan van de iconische en traditionele witte bruidssluier

Pixabay

Zij was de eerste bruid die in Engeland en de omliggende regio's een witte sluier droeg in combinatie met een witte jurk. Daarna werden rode sluiers al snel vergeten ten gunste van witte, waarvan de lengte synoniem was met prestige. Die van koningin Victoria was ongeveer 3,6 meter lang. Vrouwen over de hele wereld wilden haar imiteren en zo ontstond de traditie die vandaag de dag nog steeds bestaat.

De witte sluier is en blijft een modeaccessoire van alle trouwkleding, maar elke vrouw kiest de stof en lengte die het beste bij haar stijl past, of draagt hem zelfs helemaal niet. Of de keuze nu te maken heeft met respect voor een traditie of met een esthetische gril, dit iconische onderdeel van het huwelijk is in ieder geval nog lang niet verouderd en vergeten.

Advertisement