Er is een planeet ontdekt die zo groot is als de aarde en niet ver van ons verwijderd is: het bevindt zich in een bewoonbare zone

Janine image
door Janine

03 Juni 2024

Advertisement

De zoektocht naar nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel is niet te stuiten en een nieuwe ontdekking zou een van de meest ambitieuze doelen van de mensheid ooit mogelijk kunnen maken. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Mogelijk leefbare planeet ontdekt door NASA

Artistieke weergave van de exoplaneet Gliese 12 b die rond een koude rode dwergster draait

NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (Caltech-IPAC)/Wikimedia commons - Public domain

Een van de grootste doelen van wetenschappers is om het bestaan ​​van een bewoonbare planeet niet ver van de aarde te kunnen ontdekken, die de mensheid zou kunnen huisvesten in geval van nood. Voortdurend onderzoek heeft niet geleid tot het bereiken van dit doel, althans tot nu toe: NASA's TESS-ruimtetelescoop heeft een planeet geïdentificeerd met afmetingen die vergelijkbaar zijn met die van de aarde en die niet ver van ons verwijderd is.

De exoplaneet, gelegen buiten ons zonnestelsel, heeft de belangstelling van wetenschappers gewekt omdat hij potentieel bewoonbaar is. De naam die is gekozen voor deze wereld, die rond een kleine koude rode dwerg draait op ongeveer 40 lichtjaar van de aarde, in het sterrenbeeld Vissen, is Gliese 12 b. De breedte is ongeveer 1,1 maal die van onze planeet, wat betekent dat de afmetingen vergelijkbaar zijn met die van onze planeet, maar ook met die van Venus, onze onbewoonbare “tweelingbroer”.

Advertisement

Gliese 12 b bevindt zich op 40 lichtjaar van de aarde: is het bewoonbaar?

De aarde en de exoplaneet Gliese 12 b

NASA Scientific Visualization Studio

Gliese 12 b bevindt zich heel dicht bij zijn rode dwergster, die ongeveer een kwart zo groot is als de zon en aanzienlijk koeler is, en zijn volledige baan duurt slechts 12,8 aardse dagen. Ondanks de korte afstand, gelijk aan 7% van het pad tussen de aarde en de zon, bevindt de exoplaneet zich in een gebied dat als bewoonbaar wordt beschouwd gezien de kou van zijn ster. Het gebied dat in een zonnestelsel als leefbaar wordt beschouwd, wordt gedefinieerd als de “Goudlokje-zone” en beslaat dat gebied rond een ster met een temperatuur die geschikt is voor de vorming van vloeibaar water, essentieel voor de ontwikkeling van het leven zoals wij dat begrijpen.

De twee NASA-teams die bij de ontdekking betrokken waren, zijn er echter nog niet in geslaagd vast te stellen of de planeet een atmosfeer heeft en dus of deze daadwerkelijk bewoonbaar zou kunnen zijn. Larissa Palethorpe van de University College London, co-auteur van het onderzoek samen met Shishir Dholakia van de University of Southern Queensland, zei: "Het meest interessante is dat dit een zeer nabije planeet is. Of hij bevindt zich in de bewoonbare zone van zijn ster of hij bevindt zich precies op de rand ervan, dus hij zou bewoonbaar kunnen zijn."

Temperatuur van Gliese 12 b: heeft het een atmosfeer?

De exoplaneet Gliese 12 b op 40 lichtjaren van de aarde

NASA SVS

TESS slaagde erin om Gliese 12 b te spotten toen deze over zijn rode dwergster bewoog, waardoor er een lichte vermindering in het licht ontstond die door de telescoop werd opgepikt. De ontdekking dat hij zo groot is als de aarde was een leuke verrassing, maar vooral de wetenschap dat hij qua bewoonbaarheid tussen de aarde en Venus in zou kunnen zitten, vind ik erg spannend", voegde Palethorpe eraan toe. De oppervlaktetemperatuur van de exoplaneet wordt geschat op ongeveer 42°, veel kouder dan die van Venus, die 464° bereikt.

Maar als zowel de aarde als Venus zich in de bewoonbare zone van ons zonnestelsel bevinden, waarom is er op onze planeet dan wel leven en op onze “tweelingbroer” niet? De ontdekking en bestudering van Gliese 12 b kan ons helpen het antwoord te vinden en "ons veel leren over hoe ons zonnestelsel zich heeft ontwikkeld". De volgende stap is dan om te kijken of de planeet een atmosfeer heeft, hoewel wetenschappers voorspellen dat als dat zo is, deze vrij dun zal zijn - goed nieuws, aangezien een dichte atmosfeer niet bevorderlijk is voor bewoonbaarheid. "Ofwel heeft hij geen atmosfeer, wat niet goed zou zijn voor bewoonbaarheid, ofwel heeft hij een soort dunne atmosfeer, zoals die van de Aarde."

Advertisement