Volgens een onderzoek is dit de echte reden waarom orka's boten aanvallen

Janine image
door Janine

02 Juni 2024

Twee springende orka's

Al enige tijd horen we over een bizar en ongewoon gedrag van orka's: het “aanvallen” van passerende boten. Nu denken deskundigen dat ze de echte reden hebben begrepen waarom ze dit doen.

Orka's die boten aanvallen, de ware reden

Een Iberische orka in interactie met het roer van een zeilboot bij de Straat van Gibraltar

R. de Stephanis/International Whaling Commission

Sinds 2020 hebben verschillende boten die op de Middellandse Zee varen, zoals in de episode die plaatsvond in de Straat van Gibraltar, te maken gehad met de onverwachte aanval van een groep orka's, die ongewoon agressief gedrag vertoonden. Ondanks hun reputatie vormen deze walvisachtigen geen bedreiging voor de mens. Toch beginnen velen van hen al enige tijd boten en jachten te verstoren, in totaal bijna 700 boten, die hen omsingelen en raken.

Dit fenomeen komt steeds vaker voor, zozeer zelfs dat het ertoe heeft geleid dat deskundigen zich de reden voor dit verontrustende, ongekende gedrag hebben afgevraagd. Een nieuw rapport van een wereldwijd team van wetenschappers heeft de mogelijke redenen achter deze verandering gepubliceerd. Alexandre Zerbini, hoofdauteur van het onderzoek, maakte bekend dat de meest realistische en gedeelde conclusie is dat het een simpele zoektocht naar plezier is van een groep adolescente orka’s die graag aan de verveling willen ontsnappen. Maar waarom juist nu? Wat is er gebeurd en wat drijft deze wezens om vermaak te zoeken door schepen aan te vallen?

Orka's willen plezier hebben: ze gebruiken roeren als speelgoed

Volgens Renaud de Stephanis, een van de auteurs van het onderzoek, moeten de orka's zich hebben gerealiseerd dat ze door boten te raken de roeren kunnen breken en deze op dat moment als speelgoed kunnen gebruiken. "De zee is een erg saaie plek voor een dier. Als je een hond of een ander zoogdier was, zou je interactie kunnen hebben met de objecten om je heen. Maar in de zee is er niet veel waar orka's mee kunnen communiceren, dus spelen ze met de roeren."

De jongste orka's zijn vaak de auteurs van deze episodes, juist vanwege hun leeftijd, die hen ertoe aanzet "speelser en moediger te zijn in het naderen van boten", beweert Zerbini, die erop wijst dat er gedocumenteerd bewijs is dat deze walvisachtigen het leuk vinden om te spelen met de stukken roer onder het wateroppervlak nadat ze die gebroken hebben. Aanvankelijk werd gedacht dat de orka's uit een soort wraakgevoelens de boten waren gaan aanvallen, maar mariene biologen hebben deze hypothese van tafel geveegd, hoewel de ware reden voor dit gedrag niet met absolute zekerheid kan worden verklaard.

Orka's zijn niet agressief, maar ze vervelen zich

Robert Pittman/Wikimedia commons - Public domain

In feite stelt het rapport dat "de wetenschap nog niet in staat is uit te leggen waarom Iberische orka's dit doen, hoewel we herhalen dat het waarschijnlijk eerder verband houdt met spel/socialisatie dan met agressie." In ieder geval, zo voegen de geleerden toe, "is het ongegrond en potentieel schadelijk voor de dieren om te beweren dat dit wraak is voor fouten uit het verleden of om een ​​ander melodramatisch complot te bevorderen."

Uiteindelijk zijn experts van mening dat het geen opzettelijk agressief gedrag tegenover bootvaarders is, maar eerder een strategie om verveling tegen te gaan en op zoek te gaan naar recreatief vermaak dat in de loop van de tijd is aangeleerd. Aan de andere kant zijn deze dieren erg intelligent en geven ze sociaal gedrag door van generatie op generatie, waarbij ze nieuw gedrag ontwikkelen door elkaar te imiteren.