Wist je dat de fakkel van het Vrijheidsbeeld niet de originele is? Dit is waarom hij werd vervangen
Het Vrijheidsbeeld is een iconisch en wereldberoemd Amerikaans symbool, maar een van de onderdelen is niet meer hetzelfde als vroeger: het gaat om de fakkel. Wat is er gebeurd?
De fakkel van het Vrijheidsbeeld, symbool van hoop en kennis
Yuvraj Singh Babrah/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED
De fakkel van het Vrijheidsbeeld, ook wel bekend als Lady Liberty, is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het wereldberoemde monument dat symbool staat voor vrijheid en democratie in New York en de Verenigde Staten van Amerika. Dit cruciale detail heeft echter een lange geschiedenis achter zich en na verloop van tijd moest de oorspronkelijke fakkel worden vervangen. De fakkel van Lady Liberty, die bijna 9 meter hoog is en in totaal 204 kg weegt, symboliseert het licht van kennis en hoop voor iedereen en bevindt zich op het hoogste punt van het standbeeld, vastgehouden in de rechterhand aan het uiteinde van de opgeheven arm richting de hemel.
Het is gemaakt van koper, rust op een stalen voet en werd gemaakt door de Fransman Frédéric-Auguste Bartholdi samen met Gustave Eiffel, dezelfde ingenieur van de gelijknamige toren, die verantwoordelijk was voor de interne stalen vakwerkstructuur. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de fakkel zou functioneren als vuurtoren om de koers van boten in de haven van New York te leiden. De laatste vond plaats in 1986, het jaar waarin de eerste eeuw van het monument werd gevierd, en waarin de oorspronkelijke fakkel werd vervangen door een andere, ook van koper, maar bedekt met bladgoud om nog helderder te zijn.
Het verhaal van de fakkel van Lady Liberty: waarom hij werd vervangen
Het Vrijheidsbeeld, een afkorting van “The Statue of Liberty Enlightening the world”, staat in de Upper New York Bay op Liberty Island en is 43 meter hoog, 93 meter als je het voetstuk meetelt. De fakkel is uiteraard ook het werk van Bartholdi, die in opdracht van de Franse regering een monument oprichtte ter ere van de eerste honderd jaar van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, 4 juli 1776. Precies dit detail diende om de kracht van licht en kennis aan de wereld te tonen. In één woord, van vrijheid.
Nadat het in Parijs was gemaakt, werd het in 1885 naar Amerika verscheept en op de rechterarm van Lady Liberty geplaatst. In 1916 werd het echter beschadigd door de explosie van een munitiedepot op Black Tom Island, waarbij ook het voetstuk werd getroffen. Na een reeks renovaties werd het vervolgens vervangen door de stralendere vervanging die we vandaag de dag zien. Maar wat gebeurde er met de originele fakkel?
Wat is er gebeurd met de originele fakkel van het Vrijheidsbeeld?
Tysto/Wikimedia commons -.Public domain
Na jarenlang de haven van New York te hebben verlicht en iedereen een gevoel van hoop te hebben gegeven, is de oorspronkelijke fakkel van het monument verplaatst naar het Statue of Liberty Museum, waar hij bewaard is gebleven en tentoongesteld zodat toeristen hem kunnen bewonderen en hun gedachten kunnen laten teruggaan naar de oude Amerikaanse droom, toen mensen van over de hele wereld naar de Verenigde Staten kwamen op zoek naar geluk en een nieuw, ander, beter leven.
Hoewel wat Lady Liberty vandaag de dag in haar rechterhand houdt niet meer hetzelfde is als meer dan tweehonderd jaar geleden, blijft wat het voor Amerikanen en voor de wereld symboliseert onveranderd: de waarden waarop de Verenigde Staten zijn gegrondvest, gebaseerd op democratie en vrijheid, en het welkom aan degenen die naar Amerika komen, verlicht door de enorme vuurtoren van New York.