Robotische “derde duim” gemaakt om de grenzen van het menselijk lichaam te overwinnen en de bewegingsmogelijkheden te vergroten

Janine image
door Janine

04 Juni 2024

Advertisement

Wat zouden we kunnen doen als we een extra duim hadden? Robotica laat het ons zien door een apparaat te maken dat blijkbaar heel gemakkelijk te gebruiken is.

Advertisement

Zijn twee duimen niet genoeg? Daar zorgt robotica voor

De Derde Duim helpt de gebruiker een fles te openen

Dani Clode Design / The Plasticity Lab

Tien vingers in totaal, waarvan slechts twee duimen, is misschien niet genoeg, zelfs als we ons daar niet van bewust zijn. Gedreven door de overtuiging dat “meer beter is” wilden wetenschappers van de Universiteit van Cambridge de menselijke hand een extra verlengstuk geven. Robotisch natuurlijk. Deze sector wordt steeds populairder en ontwikkelt een reeks gemotoriseerde draagbare apparaten. Het doel? Door de grenzen van de menselijke anatomie te overwinnen en de motorische vaardigheden te implementeren die we nodig hebben om de prestaties te verbeteren, en om ondersteuning te bieden aan mensen met bewegingsproblemen.

Tamara Makin van de Cognition and Brain Sciences Unit van de Medical Research Council aan de Universiteit van Cambridge legt uit: “De technologie verandert onze definitie van wat het betekent om mens te zijn, waarbij machines steeds meer een onderdeel van ons dagelijks leven worden. Deze technologieën bieden opwindende nieuwe mogelijkheden waar de samenleving profijt van kan hebben, maar het is van cruciaal belang om te overwegen hoe ze alle mensen in gelijke mate kunnen helpen."

Advertisement

De robotiche derde duim: hoe werkt het

University of Cambridge/Youtube screenshot

De Derde Duim, de specifieke naam van het apparaat, is ontwikkeld door Dani Clode, die meewerkt in het laboratorium van Makin. Het gaat om een extra robotische duim die de bewegingsmogelijkheden vergroot, waardoor zowel het grijpvermogen van de hand als de last die deze kan tillen en dragen toeneemt. Met andere woorden: het maakt het mogelijk om handelingen uit te voeren die met één hand moeilijk of onmogelijk zijn.

Het apparaat wordt aan de andere kant van de hand gedragen dan de natuurlijke duim en wordt bestuurd door een druksensor die onder de grote tenen wordt aangebracht. Druk van de rechterteen verlengt de robotische duim, terwijl druk van de punt van de linker grote teen deze dichter bij de vingers brengt. De kracht van de druk bepaalt de bewegingssnelheid, evenals de terugkeer van het apparaat naar zijn oorspronkelijke positie. Wetenschappers testten de Derde Duim in 2022 tijdens de Royal Society Summer Science Exhibition, waarbij enkele leden van het publiek betrokken waren die de kans hadden om het uit te proberen.

Inclusieve robotische duim: geschikt voor iedereen en eenvoudig in gebruik

University of Cambridge

592 deelnemers in de leeftijd van 3 tot 96 jaar waren in staat om de sensor gedurende vijf dagen te bewegen. Slechts vier deelnemers hadden hier echter moeite mee, omdat het prototype dat op de tentoonstelling werd gepresenteerd niet geschikt was voor de handgrootte van kleine kinderen, noch voor de sensor. In de overgrote meerderheid van de gevallen lukte het de proefpersonen om de duim te bewegen tijdens de minuut die beschikbaar was om hem te testen, geleid door de instructies van het team. De test bestond uit het oppakken van voorwerpen met alleen de Derde Duim, inclusief het oppakken van pinnen van een geperforeerd paneel en deze één voor één in de mand te verplaatsen, om er zoveel mogelijk te verzamelen binnen 60 seconden. Meer dan de helft van de deelnemers slaagde daarin.

Uiteindelijk was 98% van de deelnemers in staat om de objecten naar tevredenheid te verplaatsen, ongeacht verschillen in achtergrond en geslacht. Kinderen en ouderen toonden een vergelijkbaar vaardigheidsniveau, waarbij oudere volwassen deelnemers minder vaardigheid vertoonden vanwege hun leeftijd. Zoals Dani Clode uitlegde: "Gezien de diversiteit van lichamen is het cruciaal dat de ontwerpfase van draagbare technologie zo inclusief mogelijk is, zodat deze apparaten toegankelijk en functioneel zijn voor een breed scala aan gebruikers."

Advertisement