De ware kleur van het Colosseum? Niet wat we vandaag zien: zo zag het eruit, zonder eeuwen van stof en vuil
Het Colosseum is ongetwijfeld een van de beroemdste monumenten ter wereld, maar weinig mensen kennen de oorspronkelijke kleur, die werd ontdekt tijdens een aantal grote werkzaamheden in 2013.
Oorsprong van het Colosseum, een van de zeven wonderen van de moderne wereld
Paolo Costa Baldi/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0
Het Colosseum, ook bekend als het Flavisch Amfitheater, is een enorme stenen en betonnen structuur gebouwd in Rome, Italië, tussen 70 en 72 na Christus, tijdens het bewind van Vespasianus, die besloot om het kunstmatige meer gelegen op het terrein van de Domus Aurea van Nero te vervangen door het imposante amfitheater. Zijn bedoeling was om een openbare ruimte te creëren waarin tot 50.000 Romeinen konden zitten. Het Colosseum, dat wordt beschouwd als een van de zeven wonderen van de moderne wereld, werd ingewijd door Titus in 80 na Christus en Domitianus voltooide het bouwwerk door er in 82 een bovenverdieping aan toe te voegen.
De arena omringd door zuilengangen meet 189 bij 156 meter en was de locatie voor gladiatorengevechten, mens-diergevechten en zelfs schijnzeeslagen. In de loop der tijd werd het gebruikt als kerk in de Middeleeuwen, later als fort en vervolgens werd het meer dan een millennium lang verwaarloosd. Pas in de 19e eeuw begonnen de conserveringswerkzaamheden, tot de eerste restauratie in de jaren ’90. Tegenwoordig vinden er periodieke tentoonstellingen plaats en trekt het jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld, waarbij zijn oorspronkelijke structuur behouden is gebleven, maar niet zijn kleuren, net zoals het Vrijheidsbeeld vandaag de dag niet zijn oorspronkelijke kleur laat zien.
De ware kleuren van het Colosseum ontdekt: dit waren ze
Archeologen maakten in 2013 de muren schoon van een van de gangen die de Romeinen ooit passeerden op weg naar hun plek in de arena. Tot hun verbazing ontdekten ze verschillende kleuren, van felrood tot lichtblauw, maar ook groen en zwart. Wat nu grijs lijkt, was ooit een structuur met felle kleuren. En dat niet alleen: op het pleisterwerk, verborgen onder lagen stof en vuil, waren ook graffiti te zien met afbeeldingen van gladiatorengevechten.
Rossella Rea, directrice van het Colosseum, verklaarde: "We hadden al lang het vermoeden dat deze kleuren zouden worden gebruikt. Ik wilde dit al 20 jaar doen." De gang in kwestie bevindt zich ongeveer 18 meter boven het niveau van de arena en was gesloten voor het publiek, om vervolgens weer te worden geopend. Het werk om de muren schoon te maken vergde een investering van ongeveer 97.000 euro. Rea voegde eraan toe dat naast de levendige kleuren in de gangen, het centrale gedeelte helder wit was, met uitzondering van het podium van de keizer, dat was versierd met veelkleurig marmer.
Graffiti, tekeningen en kleuren op de muren van het Colosseum
FeaturedPics/Wikipedia commons - CC BY-SA 4.0
Het team, dat tijdens het werk witte overalls droeg, vond ook tekeningen met palmbomen en kronen op de muren van de gangen, later getekend door de Romeinen om de overwinning van hun favoriete gladiator te vieren. Afbeeldingen die de gladiatoren zelf symboliseerden, waren echter al ontdekt op de stenen zitplaatsen voor toeschouwers.
Na verloop van tijd werden de handtekeningen van bezoekers die tussen 1826 en 1892 langskwamen toegevoegd, maar wat er nu staat is een “effen” structuur die al zijn bijna tweeduizend jaar laat zien. De hekken rond het Colosseum beschermen toeristen tegen marmeren fragmenten die van de buitenmuren zouden kunnen vallen, die in de loop der tijd beschadigd zijn door kou, hitte en vervuiling.
Hoe dan ook, de ontdekking van de kleuren van het oude amfitheater, het grootste ooit gebouwd in Rome, stelt je in staat om je een beter beeld te vormen van het oorspronkelijke Colosseum, toen het keizers en gladiatoren verwelkomde.