Niet meer gebruikte mijn in Finland zal een enorme zwaartekrachtbatterij worden die energie opslaat

Janine image
door Janine

07 Juni 2024

Advertisement

Een Schotse onderneming heeft een diepe Finse mijn uitgekozen om er een enorme energieopslagplaats van te maken. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

Pyhäsalmi-mijn, een van de diepste van Europa

VMorozoff/Wikimapia

Het Schotse bedrijf Gravitricity heeft besloten om van de Pyhäjärvi-mijn, een Finse gemeenschap gelegen 450 km ten noorden van Helsinki, het prototype te maken voor het creëren van een grootschalige zwaartekrachtenergieopslag. De niet meer gebruikte Pyhäjärvi-mijn heet Pyhäsalmi, bevat zink en koper en is ruim 1400 meter diep. Nadat het in onbruik is geraakt, zal het daarom worden gebruikt als ondergrondse energieopslag, waarbij de zwaartekracht wordt gebruikt om overtollige energie op te slaan, om indien nodig te gebruiken.

Het is een van de diepste mijnen van heel Europa. Gravitricity heeft een energieopslagsysteem gecreëerd dat “enkele van de beste eigenschappen van lithium-ion batterijen en pompwaterkrachtopslag biedt.”

Maar hoe werkt het eigenlijk?

Advertisement

Mijn in Finland wordt een energiedepot: dit is hoe

Het mijngebied Pyhäsalmi in Pyhäjärvi, in Finland, met de oude toren en andere gebouwen, waaronder de ertsvermalingsinstallatie

Usv/Wikimedia commons - CC BY 3.0

Zoals gezegd is alles gebaseerd op de zwaartekrachtbatterij: overtollige energie uit hernieuwbare bronnen wordt gebruikt om aanzienlijke gewichten op te tillen en wanneer de energievraag piekt, worden deze gewichten losgelaten, waardoor een turbine in werking treedt die elektriciteit opwekt. Een eenvoudig maar duurzaam en effectief energieopslagsysteem. Om een praktisch voorbeeld te geven: wanneer er een overschot aan energie is, zoals wanneer de windturbines op een bijzonder winderige dag volop in bedrijf zijn, zal een lier - een gereedschap dat wordt gebruikt om zware gewichten te verplaatsen - die op de 530 meter diepe hulpschacht van de mijn is geplaatst, de gewichten optillen, die vervolgens worden vrijgegeven om energie te produceren. De lieren worden dus echte energiegeneratoren die naar behoefte kunnen werken: een korte, snelle stroomstoot creëren of een langzamere, langdurigere.

Dit zwaartekrachtsysteem kan 2 MW aan energie opslaan. Tijdens de overgang naar hernieuwbare energie zouden zwaartekrachtbatterijen in niet meer gebruikte mijnen een strategisch, kosteneffectief en voordelig alternatief kunnen zijn om energie op lange termijn op te slaan. Volgens wetenschappers van IIASA, het International Institute for Applied Systems Analysis, kunnen niet meer gebruikte mijnschachten tot 70 TWh energie opslaan, wat gelijk staat aan de hoeveelheid energie die we elke dag op de hele planeet verbruiken. De oude mijn zal daarom geregenereerd worden om het eerste grootschalige prototype Gravistore van de door Gravitricity ontwikkelde technologie te worden.

Een potentieel nieuw leven voor verlaten mijnen

Pyhäjärvi-mijn

VMorozoff/Wikimapia

Martin Wright, de uitvoerend voorzitter van Gravitricity, zei: "Dit grootschalige project zal aantonen hoe onze technologie betrouwbare energieopslag voor de lange termijn kan bieden, in staat om energie op te vangen en op te slaan tijdens perioden van lage vraag en snel vrij te geven wanneer dat nodig is." Bovendien, voegt Wright eraan toe, "biedt het een route naar andere commerciële projecten en maakt het mogelijk om onze oplossing te integreren in ontmantelingsactiviteiten van mijnen, wat toekomstpotentieel biedt voor mijnen die het einde van hun oorspronkelijke levensduur naderen.”

De Pyhäjärvi-mijn heeft een lange geschiedenis van activiteit achter de rug: de mijn werd geopend in 1962 en leverde meer dan 60 miljoen gedolven mineralen, tot de sluiting in de zomer van 2022. Het hele mijngebied zal worden gereactiveerd dankzij een aantal projecten, waaronder een zonnepark, een ondergronds 5G-netwerk en verschillende technologiegerichte start-ups.

Advertisement