Wat is zand en waar bestaat het eigenlijk uit? Het zijn niet alleen stenen

Janine image
door Janine

30 Juli 2024

Unsplash

Of je het nu vindt op een strand, in de woestijn of als onderdeel van de regen, zand is enorm wijdverspreid in onze wereld. Maar ondanks het feit dat het veel gebruikt wordt en aanwezig is in onze samenleving, weten maar weinig mensen wat zand eigenlijk is en waar het van gemaakt is. Kortom: wat is er nog meer dan de zeer bijzondere consistentie en korreligheid ervan? En is dat echt zand in de regen? Laten we het samen ontdekken!

Wat is zand?

Zand is niets meer dan een sedimentair gesteente, dat wil zeggen gevormd door erosie van verschillende soorten gesteente en de resulterende korrels. Het is een lang en continu proces dat leidt tot het ontstaan van zand in verschillende soorten en kleuren. Om te begrijpen wat zand is, moeten we beginnen met hoe het wordt gevormd:

  • Erosie van gesteenten en mineralen. Dankzij de werking van regen en wind worden de rotsen van een specifieke plaats na verloop van tijd geërodeerd en vallen ze uiteen. De minerale fragmenten die uit dit proces voortkomen, vormen het zand dat we kennen
  • Ophoping van riviersedimenten. Rivieren transporteren mineralen, organische resten, puin, enzovoort naar de zee. Al deze materialen worden onderweg geërodeerd en blijven dat ook, zelfs als ze eenmaal door zeestromingen langs de kusten worden verspreid.
  • Hypersaline neerslag. Naast erosie en de ophoping van sedimenten kan er ook zand ontstaan ​​door een hoge concentratie aan ionen en sterke verdamping, wat leidt tot het ontstaan ​​van hypersaline regen waarbij het zand op de grond “neerslaat”.

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende processen die leiden tot de vorming van zand. Gedeeltelijk verklaren ze al waarom niet al het zand hetzelfde is, uitgaande van de kleur: er is bijvoorbeeld zwart vulkanisch zand en wit atolzand. Maar waar bestaat zand uit?

Waar bestaat zand uit?

Unsplash

Gewoon zand bestaat grotendeels uit silicium, in de vorm van mineralen zoals kwarts en graniet. Daarnaast zijn veldspaat, die een groot deel van de terrestrische en oceanische korst uitmaken, ook wijdverspreid in licht zand. In het donkere zand zijn echter ook grote hoeveelheden hematiet, granaat en magnetiet te vinden. Met name dit laatste mineraal is verantwoordelijk voor het “magnetische” zand dat vaak door regen wordt meegebracht.

Op basis van wat we hebben gezien, kunnen we daarom zeggen dat zand een verzameling mineralen van verschillende aard is in zeer kleine korrels, tussen 0,06 en 2 millimeter. Het is echter niet zeker dat alle mineralen waaruit het zand bestaat uit stenen afkomstig zijn: het witte zand van de Caribische eilanden bestaat ook uit microscopisch kleine resten die zijn verkregen door de erosie van schelpen en andere mariene organismen. Hun samenstelling bevat mineralen, die vervolgens bijdragen aan de vorming van dit specifieke zand.

Hoe is de samenstelling van zand in regen?

Zoals we al zeiden, kan zand ook bestaan ​​uit de minerale overblijfselen van sommige mariene organismen, waardoor het zijn karakteristieke witte kleur krijgt. Toch kunnen we ook iets soortgelijks zeggen over het zand van de Sahara, oftewel hetzelfde zand dat in sommige mediterrane landen na regen vaak op auto's blijft liggen. Het is slechts gedeeltelijk zand zoals we het tot nu toe hebben begrepen, omdat het in werkelijkheid is samengesteld uit de fossielen van vele microalgen die duizenden jaren geleden in een Afrikaans meer leefden.

Misschien weet niet iedereen dat de Sahara nog maar een paar duizend jaar een woestijn is, en dat het daarvoor de kenmerken had van prairies en savanne. In een van de meren in het gebied bevonden zich eencellige algen, diatomeeën genaamd: zodra ze gefossiliseerd waren na de vorming van de woestijn, vormden ze diatomeeënstof dat door de wind wordt getransporteerd en in de regen terechtkomt.

Zand is immers een overkoepelende term die we aan veel verschillende materialen geven en, specifieker, aan een heel specifieke korrel. Of het nu gemaakt is van kwarts of magnetiet, schelpen of gefossiliseerde algen, het is een fundamenteel materiaal voor onze hedendaagse samenleving. En niet alleen op het strand.