Fragment van een papyrus met verhalen over Jezus' kindertijd ontdekt: het onthult nieuwe details
Biblioteca statale e universitaria di Amburgo
Jarenlang bewaarde een bibliotheek in Hamburg, Duitsland, een oude papyrus, in de veronderstelling dat het een onbelangrijk document was. De waarheid is echter heel anders, althans volgens de twee experts die het fragment lange tijd hebben bestudeerd en de inhoud ervan hebben onthuld. Het zou de oudst bekende kopie zijn van een van de apocriefe evangeliën, die vertelt over de wonderen die Jezus verrichtte toen hij nog een kind was.
Het oudste exemplaar van het Kindheidsevangelie van Thomas bevindt zich in Hamburg: niemand wist het
We zijn in de Carl von Ossietzky Staats- en Universiteitsbibliotheek in de stad Hamburg, in Noord-Duitsland. Jarenlang werd gedacht dat een van de bewaard gebleven papyri niets anders was dan een alledaags document, een privébriefje of een boodschappenlijstje. In werkelijkheid, zeggen twee experts die de gelegenheid hebben gehad om het fragment van de papyrus te analyseren, zou het een van de belangrijkste documenten zijn om de eerste eeuwen van het christendom te begrijpen.
De studie, gepubliceerd in de Journal of Papyrology and Epigraphy, beweert dat dit fragment de oudste kopie is die ooit is gevonden van het Kindheidsevangelie van Thomas. Terwijl de eerdere versie dateert uit de 9e eeuw, zou de papyrus die in Hamburg bewaard werd minstens 1600 jaar oud zijn en geschreven zijn tussen de 4e en 5e eeuw. Toch bewaarde de bibliotheek het document jarenlang en niemand realiseerde zich ooit het belang ervan, totdat prof. Lajos Berkes het woord “Jezus” in de tekst opmerkte. En hij besloot op onderzoek uit te gaan.
Dit is wat de papyrus zegt over de kindertijd van Jezus
Het fragment bevat 13 regels geschreven in het Grieks en komt uit het laat-oude Egypte, toen het christendom al een wijdverspreide en waarschijnlijk staatsreligie was geworden. Zoals bevestigd door de twee geleerden die de papyrus analyseerden, Lajos Berkes en Gabriel Nocchi Macedo, gaat de inhoud niet over boodschappen of andere alledaagse zaken. In plaats daarvan vertelt het een verhaal uit de kindertijd van Jezus dat bekend staat als het levend maken van mussen van klei.
De episode is al bekend, omdat hij voorkomt in recentere kopieën van het Kindheidsevangelie van Thomas, en vertelt over het tweede wonder van de jonge Jezus. Op 5-jarige leeftijd is Jezus aan het spelen aan de oever van een rivier en maakt hij kleine musjes met klei. Jozef berispt hem omdat hij op een ongepaste dag werkt, waarop Jezus in zijn handen klapt en leven geeft aan de musjes, die wegvliegen van de rivier.
Een deel van de apocriefe evangeliën
Er wordt weinig gesproken over het Kindheidsevangelie van Jezus, dat wordt toegeschreven aan de apostel Thomas maar in werkelijkheid in de 2e eeuw is geschreven. Het is in feite één van de apocriefe evangeliën, teksten die zijn uitgesloten van de officiële bijbelse canonvorming van de Katholieke Kerk omdat ze vaak als onbetrouwbaar werden beschouwd of in ieder geval in tegenspraak zijn met de vier testamentaire evangeliën. Het Kindheidsevangelie vertelt bijvoorbeeld over een reeks wonderen die Jezus tussen zijn 5e en 12e levensjaar verrichtte, maar andere evangelies verzamelen gezegden, weer andere episoden uit het leven, enzovoort.
Het belang van de Hamburgse ontdekking ligt niet alleen in de oudheid van het handschrift, dat hoe dan ook een essentieel element is. Naast dit aspect stelt het bestuderen van een papyrus uit de 4e tot 5e eeuw ons in staat de verspreiding van deze evangeliën in de eerste eeuwen van het christendom te begrijpen. De ontdekking schuift de oudste kopie van het Kindheidsevangelie van Thomas daarom niet simpelweg enkele eeuwen terug, maar biedt nieuwe informatie over de context van het kopiëren en bestuderen van deze teksten. Die toen al buiten de traditionele canon werden beschouwd, maar die ons op de een of andere manier hebben bereikt.