De binnenkern van onze planeet heeft zijn rotatie vertraagd, dat is bevestigd

Janine image
door Janine

25 Juni 2024

De lagen van de aarde, inclusief de binnenkern

NASA/JPL-Université Paris Diderot - Institut de Physique du Globe de Paris / Pexels

De binnenkern vertraagt ​​al meer dan tien jaar, bevestigt een nieuwe studie. Wat veroorzaakt dit fenomeen en wat kan er in de toekomst gebeuren?

De binnenkern draait nu langzamer dan het aardoppervlak

In het centrum van onze aarde bevindt zich een vaste, dichte, hete binnenkern, bestaande uit ijzer en kleine hoeveelheden nikkel. De straal bedraagt ​​1.221 kilometer en de temperaturen bereiken die van het zonneoppervlak, rond de 5.200°. Dergelijke hitte is voldoende om ijzer te smelten, maar de enorme druk van de planeet zorgt ervoor dat de binnenkern vast blijft. De druk bedraagt ​​bijna 3,6 miljoen atmosfeer.

De kern roteert in dezelfde richting als het aardoppervlak, maar iets sneller, waardoor elk millennium een ​​volledige rotatie meer wordt bereikt. Tenminste, dat dachten wij, of dat was tot enkele jaren geleden zo. Nu heeft een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het team van wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Californië, aangetoond dat het hart van onze planeet zijn rotatie heeft vertraagd en dat het proces al in 2010 begon. Het onderzoek bevestigde dat nu dus de binnenkern langzamer roteert dan het aardoppervlak.

Waarom de binnenkern van de aarde langzamer beweegt

Dwarsdoorsnede van de verschillende lagen van de aarde

NASA (ADAPTED FROM GODDARD MEDIA STUDIOS)

De kwestie van de beweging van de kern is al twintig jaar omstreden: verschillende onderzoeken beweerden dat de rotatie van de kern groter was dan die van het aardoppervlak. De nieuwe studie bewijst echter onomstotelijk dat dit niet langer het geval is.

John Vidale, hoogleraar aardwetenschappen aan het USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences, zei: "Toen ik voor het eerst de seismogrammen zag die deze verandering suggereerden, was ik verbaasd, maar toen we nog twee dozijn waarnemingen vonden die op hetzelfde patroon wezen, was het resultaat onvermijdelijk. De binnenkern was voor het eerst in vele decennia vertraagd. Andere wetenschappers hebben onlangs soortgelijke en andere modellen beargumenteerd, maar onze laatste studie biedt de meest overtuigende resolutie.”

Maar waarom is de rotatie van de binnenkern van de aarde vertraagd? Wetenschappers denken dat dit fenomeen te wijten is aan de beweging van de aardmantel, die de afgelopen veertig jaar iets langzamer is geworden in plaats van andersom.

Seismische golven onthullen de beweging van de binnenkern

Deze vaste bol, omringd door zijn vloeibare buitenkern die ook uit ijzer en nikkel bestaat, ligt meer dan 4.800 km onder de grond en het is een echte uitdaging om hem te bereiken. Om de beweging ervan te begrijpen, zijn wetenschappers afhankelijk van seismische golven. Voor het nieuwe onderzoek maakten Vidale en Wei Wang van de Chinese Academie van Wetenschappen gebruik van de golven van herhaalde seismische gebeurtenissen, dat wil zeggen gebeurtenissen die in hetzelfde gebied plaatsvonden en identieke seismogrammen opleverden.

De onderzoekers kozen als locatie de Britse Zuidelijke Sandwicheilanden, waar zich tussen 1991 en 2023 121 seismische episodes voordeden. Met behulp van gegevens van kernproeven kwamen ze tot de conclusie dat de vertraging van de binnenkern werd veroorzaakt door de vermenging van de vloeibare buitenkern, die een groot deel van het magnetische veld van de aarde genereert, maar ook door de zwaartekracht van de rotsachtige mantel.

Voorlopig blijven de gevolgen voor het aardoppervlak pure theorie: Vidale schat dat deze verandering de duur van een dag met slechts een paar fracties van een seconde kan veranderen, dus onmerkbaar, maar toekomstig onderzoek zal meer duidelijkheid verschaffen over de kwestie en over waarom de kern zijn rotatie precies vertraagt.