De zomerzonnewende, voor het eerst in meer dan 200 jaar kwam deze te vroeg
Freepik
De zomerzonnewende kwam dit jaar vroeg: na ruim twee eeuwen vond het eerder plaats dan verwacht, laten we samen uitzoeken waarom.
Zomerzonnewende op 20 juni, de vroegste in 226 jaar
De zomerzonnewende vindt plaats in juni op het noordelijk halfrond en luidt het officiële begin van het zomerseizoen in: het valt op de “langste dag van het jaar” en dus op de kortste nacht. We hebben het over de dag met het meeste daglicht, hoewel de duur altijd 24 uur is. Dit jaar was dat op 20 juni om 21.50 uur op de Greenwich meridiaan met lengtegraad 0, in plaats van op de 21e van dezelfde maand. Het gaat om de vroegste zonnewende sinds 1796.
De as van onze planeet is 23,5 graden gekanteld en dit draagt bij aan de zomerzonnewende, die normaal op 21 juni valt: op deze datum is de noordpool van de aarde meestal dichter bij de zon dan tijdens de rest van het jaar. Dit betekent dat de dagen in het noordelijke deel van de planeet langer worden en de nachten korter, met een piek precies op de dag van de zonnewende. Tegelijkertijd gebeurt het tegenovergestelde op het zuidelijk halfrond, met de komst van de winterzonnewende. Hoe dan ook, waarom kwam dit fenomeen in 2024 een dag eerder? De reden is dat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om een baan rond onze moederster te voltooien, maar 365,242189 dagen.
De reden waarom de zomerzonnewende 2024 een dag te vroeg kwam
Solipsist~commonswiki/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0
Dit verschil wordt berekend in de Gregoriaanse kalender, volgens welke elke vier jaar moet worden beschouwd als een schrikkeljaar van 366 dagen, met toevoeging van een dag aan de maand februari. Volgens de berekeningen valt de geschatte datum voor de zonnewende en de equinox daarom elk jaar 18 uur, 11 minuten en 14,87 seconden eerder dan het jaar ervoor. Bovendien beschouwt de Gregoriaanse kalender alle jaren die deelbaar zijn door vier als een schrikkeljaar, maar de jaren die eindigen op een dubbele nul worden als schrikkeljaren beschouwd als ze deelbaar zijn door vierhonderd. Onder deze vinden we bijvoorbeeld het begin van het millennium en de eeuw.
Om de vier eeuwen worden drie schrikkeljaren verwijderd om in lijn te komen met de draaisnelheid van de aarde, waardoor de tijd drie kwartier sneller gaat. Elke vier niet-schrikkeljaren tellen dus 365,25 totale dagen per jaar in plaats van 365,242189. Daarom vond de zonnewende in 2024 45 minuten eerder plaats dan in 2020. Als we in de toekomst kijken, valt de zomerzonnewende in 2096 op 20 juni om 06:32 uur.
Zomerzonnewende 2024, een bijzondere gebeurtenis
Die week vindt er dus een heel bijzondere gebeurtenis plaats, een die al meer dan tweehonderd jaar niet meer is voorgekomen. Uiteindelijk is de vroege komst ervan te wijten aan de complexe interactie tussen de dagelijkse rotatie van de aarde om haar as en haar jaarlijkse baan om de zon, maar ook aan de manier waarop we zonnewendes op de kalenders van de aarde berekenen.
De astronomische zomer op het noordelijk halfrond begon daarom op donderdag 20 juni 2024, wanneer de zon boven de Kreeftskeerkring stond, het meest noordelijke punt waarop de zon aan onze hemel kan staan, waardoor we langere dagen krijgen. Na deze datum zullen de dagen nog een paar dagen hetzelfde aantal uren lang blijven, voordat ze geleidelijk en progressief afnemen tot de winterzonnewende in december.
Door de botsing van de aarde met een hemellichaam miljarden jaren geleden is haar as gekanteld, waardoor er seizoenen, equinoxen en ook zonnewendes moesten worden ingesteld. Met de herfstequinox op 22 september eindigt de zomer.