China brengt als eerste ter wereld monsters van de “donkere” kant van de maan terug naar de aarde
uw/Weibo - CC BY 3.0 / Pexels
China is erin geslaagd zijn missie te voltooien: het terugbrengen naar de aarde van de eerste monsters van de “donkere” kant van de maan, die nog nooit eerder door iemand anders waren meegebracht.
De terugkeer naar de aarde van de Chinese sonde Chang'e-6
China is de geschiedenis van de ruimteverkenning ingegaan met een opmerkelijk record: het is het eerste land ter wereld dat maanmonsters heeft gehaald van de verborgen kant van onze satelliet en ze naar de aarde heeft gebracht voor analyse. Op dinsdag 25 juni 2024 keerde China's Chang'e-6 terug van zijn moeilijke missie van iets minder dan twee maanden en landde in de woestijn van Binnen-Mongolië.
De verwachtingen van wetenschappers zijn hoog: de studie van maanmonsters zou de mysteries rond de vorming van planeten kunnen ontrafelen. De verborgen kant van de maan, de kant die nooit zichtbaar is vanaf de aarde, is nog nooit bereikt, laat staan onderzocht. Alleen China heeft dit voor elkaar gekregen, met een eerste missie in 2019. Nu heeft de sonde echter bodemmonsters genomen die direct in aardse laboratoria kunnen worden onderzocht. De missie van Chang'e-6 was bijzonder complex, omdat de sonde heel wat moeilijkheden moest overwinnen.
De donkere kant van de maan en zijn enorme kraters
CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill - ChangE-4 - PCAM/Wikimedia commons - CC BY 2.0
De “donkere” kant van de Maan is heel moeilijk te bereiken vanaf onze planeet, zowel vanwege de afstand als vanwege de structuur. Op dit deel van onze satelliet zijn enorme kraters en zeer weinig vlaktes te vinden. Het doel van de wetenschappers is om te ontdekken of de verborgen bodem van de maan de aanwezigheid van ijs verbergt, waaruit het mogelijk zou zijn om water, waterstof en zuurstof te winnen.
China was de eerste die dit doel bereikte en was daarmee de VS voor. Na de aankomst van de Chang'e 6-capsule in de woestijn van Binnen-Mongolië plantten Chinese functionarissen trots hun vlag op de landingsplaats en ontvingen felicitaties van president Xi Jinping. Het volgende doel is om door te gaan met het verkennen van de diepe ruimte, na zes Chinese missies naar de maan, waarvan twee naar de “verborgen” kant. De Chang'e 6-missie begon begin mei, met de lancering vanaf een ruimtecentrum en de landing op een krater nabij de zuidpool van de maan.
China heeft monsters van de donkere kant van de maan gevonden: en nu?
Drieënvijftig dagen later is de missie voorbij. Nu moet de sonde, waarvan de naam is geïnspireerd op die van de maangodin uit de Chinese mythologie, worden overgebracht naar Peking om monsters te nemen en te analyseren. De Chang'e 6 steeg begin mei op vanaf een ruimtecentrum en landde een paar weken later met succes in een krater bij de zuidpool van de maan. De missie duurde 53 dagen, waarin een boor en robotarm werden gebruikt om rots- en bodemmonsters op te graven en te verzamelen, beelden van het maanoppervlak te maken en een Chinese vlag op de donkere kant te planten.
Nu wil China in 2030 de maan bereiken met een menselijke bemanning en zijn eigen basis bouwen op de zuidpool van de maan, terwijl de VS zich voorbereidt op een volgende menselijke expeditie naar de satelliet in 2026 met de Artemis 3-missie. De verovering van de maan is een echte competitie geworden, zowel wat betreft de verkenning als de ontdekking van de nog verborgen hulpbronnen.