Hier zijn de Pilaren der Creatie zoals niemand ze ooit heeft gezien: NASA publiceert 3D-videotour
NASA, ESA, CSA, STScI; J. DePasquale, A. Koekemoer, A. Pagan (STScI)
Er is niemand die de Pilaren der Creatie niet minstens één keer in zijn leven heeft gezien. Sinds ze beroemd zijn geworden door de Hubble ruimtetelescoop, heeft het buitengewone schouwspel van deze nevelachtige formaties astronomen en liefhebbers gefascineerd. Na de onthullingen van de James Webb Space Telescope heeft NASA een nieuwe voorstelling gepubliceerd waarmee het mogelijk is om de Pilaren der Creatie in 3D te verkennen. Laten we eens kijken hoe.
De Pilaren der Creatie, van Hubble tot JWST
De zogenaamde Pilaren der Creatie, die zich op ongeveer 7000 lichtjaar van de aarde bevinden, zijn nevelachtige formaties. Ze worden zo genoemd vanwege de visuele impact van eerst de weergave van Hubble en later JWST. Het zijn eigenlijk kolommen van gas en stof die na verloop van tijd bijdragen aan de vorming van nieuwe sterren.
De Pilaren der Creatie worden verlicht door het licht van nabije sterren, ook al bevindt de dichtstbijzijnde zich op zo'n 500 lichtjaar. Bovendien bestaan ze voornamelijk uit waterstof en helium en zijn ze ruim 5 lichtjaar lang. Hun lot is nauw verbonden met de vorming van nieuwe sterren, maar dat niet alleen: voortdurende stellaire winden botsen op deze nevel en eroderen de samenstellende elementen. Het duurt misschien “een paar” miljoen jaar voordat de Pilaren der Creatie ophouden te bestaan, tenminste in deze vorm.
De nieuwe 3D-visualisatie van de Pilaren der Creatie
Greg Bacon, Ralf Crawford, Joseph DePasquale, Leah Hustak, Christian Nieves, Joseph Olmsted, Alyssa Pagan, and Frank Summers (STScI), NASA's Universe of Learning
Zoals te zien is in de video die door NASA is gedeeld, maakt de nieuwe 3D-visualisatie van de Pilaren der Creatie het mogelijk om deze formaties als nooit tevoren te verkennen. Om tot deze weergave te komen, zijn gegevens van Hubble en James Webb gebruikt om meer detail te verkrijgen. Bovendien wordt in de video ruimte gegeven aan zowel de door Hubble verzamelde reconstructie in zichtbaar licht als de voor de JWST kenmerkende infraroodweergave. Volgens de experts die aan deze prestatie hebben bijgedragen, zullen alle mensen nu de Pilaren der Creatie kunnen verkennen:
We wilden de Pilaren der Creatie al heel lang in 3D nabootsen. Dankzij de Webb-gegevens in combinatie met de Hubble-gegevens konden we de pilaren gedetailleerder bekijken. Door de wetenschap te begrijpen en deze het beste weer te geven, kon ons kleine, getalenteerde team de uitdaging aangaan om deze iconische structuur te visualiseren.
Begrijpen hoe sterren worden gevormd, dankzij de weergave van de Pilaren
De combinatie van gegevens die zijn verkregen door de twee ruimtetelescopen Hubble en James Webb, respectievelijk in 1995 en 2022, heeft het mogelijk gemaakt om de Pilaren der Creatie te reconstrueren zoals niemand ze ooit heeft gezien. Maar dat is nog niet alles. Zoals Mark Clampin van NASA zich herinnert:
Het gebied van de Pilaren der Creatie blijft ons nieuwe inzichten bieden die ons begrip van de vorming van sterren kunnen verscherpen. En nu, met deze nieuwe visualisatie, kan iedereen dit rijke en fascinerende landschap op een nieuwe manier ervaren.
In de video zie je een nieuw gevormde ster, met zijn karakteristieke helderrode gloed in het infrarode licht van de JWST. Bovenaan de linkerpilaar is een diagonale straal te zien van materiaal dat afkomstig is van een andere, eveneens pas ontstane ster. Afgezien van de gegevens die zijn gebruikt voor de 3D-reconstructie, lijdt het geen twijfel dat de inspanning van NASA en alle technici ook en vooral gericht is op het grote publiek. Dankzij de nieuwe visualisatie zal het dus niet alleen mogelijk zijn om te begrijpen hoe sterren worden gevormd, maar ook om nieuwe generaties enthousiastelingen en astronomen te fascineren. Die in de toekomst meer kunnen ontdekken over dit buitengewone en verre spektakel, maar vanaf vandaag iets dichterbij.