Nieuw wezen ontdekt in de Golf van Alaska: het heeft meer dan 200 poten en een zeer belangrijke rol

Janine image
door Janine

07 Juli 2024

Freepik

Advertisement

Er is een nieuw wezen ontdekt in de diepten van de oceaan in de Golf van Alaska, voor de westkust van Canada. Laten we samen zijn merkwaardige eigenschappen en de sleutelrol die het in de diepten speelt ontdekken.

Nieuwe soort zeekomkommer ontdekt

Een nieuw waterdier, dat leeft op de bodem van de Stille Oceaan in de Golf van Alaska, is ontdekt door een team mariene biologen. Het is een soort met merkwaardige eigenaardigheden: het heeft tweehonderd poten en zijn kleur is roze. Het team, bestaande uit onderzoekers Francisco Solís Marín, Andrea Caballero Ochoa en Carlos Conejeros-Vargas, professoren aan het Instituut voor Oceaanwetenschappen en Limnologie in Mexico, presenteerde de ontdekking en beschreef het als een nieuw wezen dat over de zeebodem kruipt.

Maar wat is de naam van dit wezen wat nog nooit gezien was? Het is een onbekende variant van de zeekomkommer, paarsroze en bleek van kleur, met een lang, slijmerig lichaam uitgerust met 214 poten die in een zigzagpatroon zijn geplaatst en op kleine buisjes lijken. De wetenschappelijke naam in de studie gepubliceerd in Biodiversity Data Journal is Synallactes, maar de eenvoudigere bijnaam is McDaniel zeekomkommer.

Advertisement

De McDaniel zeekomkommer speelt een belangrijke rol voor de oceaan

De nieuwe soort zeekomkommer

Biodiversity Data Journal

De meer onofficiële naam werd geïnspireerd op Neil McDaniel, een deskundige natuuronderzoeker uit Canada die zich toelegt op de studie van zeedieren zoals koralen, anemonen, sponzen en zeekomkommers. Net als de andere exemplaren van zijn soort brengt de McDaniel zijn bestaan kruipend door op zoek naar voedsel. Deze wezens zijn te vinden op dieptes variërend van ongeveer 21 tot 426 meter. Om zich te voeden gebruiken ze hun talrijke tentakels, waarmee ze sedimenten van de zanderige zeebodem verzamelen, waaronder algen en verschillende soorten afval.

Hun activiteit, zo ontdekten de onderzoekers, blijkt zeer nuttig te zijn: zeekomkommers dragen over het algemeen aanzienlijk bij aan het mariene ecosysteem, omdat ze de onbetwiste "schoonmakers" zijn van afval dat in de diepte aanwezig is. Wat ze binnenkrijgen, wordt gefilterd en uitgestoten in de vorm van schoner zand: juist hun dieet zorgt er dus voor dat de zeebodem minder vervuild en vrij is van residuen. De vertering van zeekomkommers zorgt bijvoorbeeld voor een toename van calciumcarbonaat, wat nuttig is voor het gedijen en gezond blijven van koralen.

Kenmerken van de McDaniel zeekomkommer

De nieuwe soort McDaniel, met zijn zachte maar over het algemeen stevige en ruwe lichaam, is tussen de 22 en 30 cm lang, waarbij het onderste deel van het lichaam iets lichter van kleur is. Wat hem onderscheidt van andere zeekomkommers is het aantal papillen op zijn rug. Twee zigzaggende rijen van elk 62 buisvoeten en twee andere van elk 45 poten bevinden zich op het onderste deel van het lichaam en helpen hem om zich te verplaatsen over zanderige en rotsachtige oppervlakken in het noordoosten van de Stille Oceaan.

Het totale aantal zeekomkommers, die ook voorkomen in de Marianentrog, neemt af, maar biologen hopen dit tegen te gaan door meer bekendheid te geven aan het belang van deze wezens in oceaanecosystemen. Hun werk is weliswaar belangrijk, maar niet genoeg om het probleem van de onderwateromgeving op te lossen, maar een grote gemeenschap kan zeker een sleutelrol spelen in het welzijn van dit leefgebied.

Advertisement