Het mysterie van de “oudste computer ter wereld” na 2000 jaar ontrafeld, dankzij zwaartekrachtgolven

Janine image
door Janine

08 Juli 2024

Computerreconstructie van het mechanisme van Antikythera in zijn oorspronkelijke vorm

Freeth et al./Scientific Reports - 2021

Advertisement

Als we een computer beschouwen als een mechanische rekenmachine, dan is de oudste tot nu toe gevonden computer het Mechanisme van Antikythera. Dit oude technologische wonder dateert van meer dan 2000 jaar geleden en is al lange tijd een mysterie dat moet worden opgelost. Terwijl sommige onderzoeken het in verband brachten met de Egyptische zonnekalender, heeft een recente studie aangetoond dat het mechanisme de Griekse maankalender volgt, en dat niet alleen. Aan de basis van de nieuwe ontdekking liggen in feite zwaartekrachtgolven: laten we eens kijken hoe dit mogelijk is!

Het Mechanisme van Antikythera

Als je hem vandaag de dag ziet, in zijn 82 fragmenten die zijn ondergebracht in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene, in Griekenland, lijkt hij niet meer dan een vrijwel verwoeste vondst. In werkelijkheid wordt het Mechanisme van Antikythera beschouwd als 's werelds oudste computer, een machine die de astronomische bewegingen van de maan, zonsverduisteringen en de positie van de zon kon voorspellen, evenals die van de vijf destijds bekende planeten.

Het was in feite een geavanceerd astronomisch instrument, gebouwd tussen de derde en eerste eeuw voor Christus en samengesteld uit een complex systeem van tandwielen en tandraderen. In de loop der jaren hebben verschillende studies het Mechanisme van Antikythera diepgaander geanalyseerd en de interne tandwielen en gemechaniseerde werking van de structuur onthuld. Kortom, 's werelds oudste computer werd ontworpen om Babylonische astronomische cycli, Platonische wiskunde en Griekse astronomische theorieën te combineren. Het doel: de beweging van hemellichamen voorspellen op basis van de Egyptische zonnekalender. Of misschien niet?

Advertisement

Mechanisme van Antikythera en zwaartekrachtgolven: de nieuwe studie

Freeth et al./Scientific Reports - 2021

Een recent onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Glasgow heeft de heersende interpretatie over het gebruik van de Antikythera in twijfel getrokken. Met behulp van geavanceerde methoden die zijn ontwikkeld op het gebied van onderzoek naar zwaartekrachtgolven was het feitelijk mogelijk om te onthullen dat de component die verantwoordelijk was voor de kalender 354 of 355 gaten had, één voor elke dag van het jaar. Dus geen 365, zoals in de Egyptische zonnekalender, maar 354 of 355, zoals in de Griekse maankalender. Dit zijn de woorden van Graham Woan, een van de auteurs van het onderzoek:

De precisie van de plaatsing van de gaten zou extreem nauwkeurige meettechnieken en een ongelooflijk vaste hand vereisen om ze te maken. Het is een prachtige symmetrie dat we de technieken die we vandaag de dag gebruiken om het universum te bestuderen, hebben aangepast om een ​​mechanisme beter te begrijpen dat mensen bijna twee millennia geleden hielp de hemel te volgen.

De oudste computer ter wereld, van meer dan 2000 jaar geleden tot nu

Het belangrijkste fragment van het Mechanisme van Antikythera, tegenwoordig bewaard in Athene, in Griekenland

Marsyas/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0

De technieken die zijn ontwikkeld op het gebied van onderzoek naar zwaartekrachtgolven zijn, zoals we hebben gezien, gebruikt om het mysterie van het Mechanisme van Antikythera te ontrafelen. Wat echter opvalt is, afgezien van de feitelijke kalender die dit instrument meer dan 2000 jaar geleden moest meten, de realisatie ervan. Want om de 354 of 355 gaten te maken en de Griekse maankalender te meten was een vaardigheid nodig die de komende duizend jaar niet meer zou worden gezien. Voor een even nauwkeurige astronomische klok had men moeten wachten op het Astrarium van Giovanni Dondi, dat rond 1300 werd gebouwd.

Kortom, het Mechanisme van Antikythera blijft een buitengewone getuigenis van het vernuft van het oude Griekenland en het vermogen om kunst, wetenschap en vakmanschap te combineren in een uniek artefact. Wat voor velen de oudste computer ooit gevonden is, is daarom veel meer: het bewijs van een wereld die inmiddels ruim 2000 jaar verdwenen is, maar vandaag de dag levendiger is dan ooit.

Advertisement