Tibetaanse grot vertelt over oude uitgestorven mensen: Denisoviërs leefden hier 100.000 jaar

Janine image
door Janine

05 Juli 2024

Een foto van de ingang van de karstgrot Baishiya

Dongju Zhang/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Advertisement

De Denisoviërs zijn oude, uitgestorven mensen die voor het eerst werden geïdentificeerd in 2010: een nieuw onderzoek heeft meer ontdekt op de plek waar ze meer dan honderdduizend jaar leefden.

De Denisoviërs zijn recenter dan gedacht

De wetenschap weet nog steeds niet veel over de oude Denisoviërs, mensen die duizenden jaren geleden uitstierven, maar een nieuwe studie heeft iets meer ontdekt: deze groep leefde meer dan 100.000 jaar op het Tibetaans Plateau. Archeologen onderzochten 2500 fossiele botfragmenten van verschillende diersoorten, die werden ontdekt in de karstgrot van Baishiya, in Tibet, op een hoogte van 3.280 meter. De grot ligt nabij Xiahe, in de Chinese provincie Gansu. Het is een van de slechts drie plaatsen ter wereld waar bewijs is gevonden van hun bestaan op aarde.

Uit het nieuwe onderzoek is gebleken dat de Denisoviërs in staat waren om te jagen en een grote groep dieren van verschillende grootte te verwerken voor consumptie en het maken van gereedschappen, waaronder vogels, wolharige neushoorns, marmotten en blauwe schapen. De onderzoekers vonden ook een menselijk fossiel overblijfsel van tussen 48.000 en 32.000 jaar geleden, het meest recente van de fossielen van Denisoviërs die tot nu toe zijn ontdekt. Dit betekent dat deze soort later uitstierf dan eerder werd gedacht.

Advertisement

De Denisoviërs van Tibet waren veerkrachtige mensen

Fossiel van een gevlekte hyena gevonden in de karstgrot Baishiya in Tibet

Nature

De beperkte hoeveelheid fossiel bewijs heeft het moeilijk gemaakt om informatie te verkrijgen over deze mensen, maar dankzij het nieuwe onderzoek weten we nu dat de Denisoviërs die de karstgrot Baishiya bewoonden een grote veerkracht hadden en zich aanpasten aan een van de meest barre omgevingen op aarde. Dongju Zhang, hoofdauteur van het onderzoek, archeoloog en professor aan de Universiteit van Lanzhou, zei: "Ze gebruikten alle dieren die ze tot hun beschikking hadden, wat betekent dat hun gedrag flexibel was."

Het gevonden fossiel was hoogstwaarschijnlijk een tijdgenoot van de moderne mens en de Neanderthalers die destijds in Eurazië leefden, volgens Frido Welker, professor aan de Biomolecular Paleoanthropology Group van het Globe Institute aan de Universiteit van Kopenhagen en co-auteur van het onderzoek.

Denisoviërs: de ontmoeting met Neanderthalers en moderne mensen

Fossiel van een Tibetaanse vos

Nature

Zoals we al zeiden, werden Denisoviërs voor het eerst geïdentificeerd in 2010 door DNA-sequenties te onderzoeken die in het laboratorium werden verkregen uit het eerste fossiele fragment dat werd gevonden. Sindsdien zijn er slechts een dozijn overblijfselen gevonden op de hele planeet, waarvan de meeste in de Denisova-grot in het Altaigebergte in Siberië, waar deze uitgestorven soort zijn naam aan te danken heeft.

Op basis van genetische analyse hebben wetenschappers ontdekt dat zij zich, net als de Neanderthalers, bij de moderne mens hebben gevoegd: zelfs vandaag de dag overleven sporen van Denisovan-DNA in de mens en dit duidt op hun geconcentreerde aanwezigheid in Azië. Het eerste fossiel buiten de grot werd in 2019 door een monnik ontdekt in de aartsgrot Baishiya, die door Tibetaanse boeddhisten als heilig wordt beschouwd en meer dan 160.000 jaar oud is. De duizenden fragmenten van dierlijke botten werden onderzocht met behulp van de meest recent uitgevonden techniek genaamd Archeozoölogie die erin slaagde individuele dieren te identificeren. Tegenwoordig herbergt dit gebied voornamelijk blauwe schapen, geiten en jakken.

Naast de Denisoviërs leefden er verschillende groepen mensen in de Denisova grot, waaronder de Neanderthalers en de eerste moderne mensen: in de karstgrot Baishiya  leefden echter alleen de eersten en hier zijn alle “geheimen” over hun uiterlijk, gedrag en de redenen voor hun uitsterven verborgen.

Advertisement