Fossielen ontdekt in Groot-Brittannië onthullen een nieuwe dinosaurussoort die gedateerd is van 125 miljoen jaar geleden

Janine image
door Janine

12 Juli 2024

Reconstructie van de nieuwe dinosaurussoort Comptonatus Chasei

John Sibbick/Journal of Systematic Palaeontology

Advertisement

Dinosaurussen zijn al miljoenen jaren uitgestorven, maar we weten nog steeds niet alles over hen en we kennen niet alle soorten die op onze planeet rondzwierven: nieuwe fossielen hebben geleid tot de ontdekking van een voorheen onbekende soort.

Fossielen van een iguanodon dinosaurus ontdekt op het Isle of Wight

Ongeveer 65 miljoen jaar geleden, aan het einde van het Krijt, verdwenen de terrestrische reuzen die dinosauriërs worden genoemd van de planeet Aarde. Na zoveel tijd blijven paleontologen fossielen bestuderen die tot nieuwe ontdekkingen leiden: in dit geval hebben overblijfselen die zijn gevonden op het Isle of Wight in Engeland het mogelijk gemaakt om een tot nu toe onbekende soort te identificeren.

In de moderne tijd zijn de enige overgebleven dinosauriërs krokodillen en vogels, terwijl het zeldzaamste van de oude uitgestorven wezens de Parasaurolophus is, een hadrosauriër waarvan slechts enkele exemplaren bekend zijn. De nieuwe fossielen onthullen echter een “nieuwe” dinosaurus waarvan niemand het bestaan kende. Het team van de Universiteit van Portsmouth, Hampshire, beschreef deze als een nieuwe soort van de iguanodon en gaf het de naam Comptonatus chasei.

Advertisement

De dinosaurus Comptonatus Chasei leefde 125 miljoen jaar geleden

Fossielen van de dinosaurus Comptonatus chasei gevonden op het Isle of Wight

Journal of Systematic Palaeontology

Promovendus Jeremy Lockwood en zijn collega's meldden dat de laatst ontdekte dinosaurus de planeet bewoonde tijdens het Vroeg-Krijt, zo'n 125 miljoen jaar geleden. "Dit dier woog ongeveer een ton”, legde Lockwood uit, "ongeveer zo groot als een grote mannelijke Amerikaanse bizon. Uit fossiele voetafdrukken die in de buurt zijn gevonden, blijkt dat het waarschijnlijk een kuddedier was, dus het is mogelijk dat grote kuddes van deze zware dinosaurussen rondtrokken uit angst voor roofdieren in de uiterwaarden."

De Iguanodontia, waartoe de Comptonatus chasei behoorde, vormden een groep dinosauriërs waarvan wordt aangenomen dat ze zijn ontstaan in het Midden Laat-Jura. In het bijzonder, zei paleontoloog Susannah Maidment van het Natural History Museum in Londen, vertegenwoordigt de nieuwe soort "een fantastisch exemplaar dinosaurus: een van de meest complete die in de afgelopen eeuw in het Verenigd Koninkrijk zijn gevonden".

Comptonatus chasei was later dan de Brighstoneus, maar ouder dan de Mantellisaurus, zijn beide iguanodontische verwanten. Het nieuwe geslacht "toont snelle evolutiesnelheden aan en kan ons helpen te begrijpen hoe ecosystemen zich herstelden na een vermoedelijke uitsterving aan het einde van de Jura-periode", leggen de onderzoekers uit.

De ontdekking van talrijke fossielen van de Comptonatus chasei

De Wessex Formation, een fossielrijke geologische formatie op het Isle of Wight

Graham Horn/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

De vondsten - maar liefst 149 - werden in 2013 ontdekt door fossielenverzamelaar Nick Chase in de Wessex Formatie bij Compton Bay op het Britse eiland. Comptonatus chasei, genoemd naar de vindplaats en de ontdekker, was een plantenetende dinosaurus. Deskundigen verwijzen vaak naar iguanodons als “koeien uit het Krijt”, waar vleesetende roofvogels op aasden.

Elk fossiel dat werd gevonden, werd onderzocht in de studie die werd gepubliceerd in het Journal of Systematic Palaeontology: het grootste fossiel behoort tot een heup, “ongeveer zo groot als een serveerschaal”, schrijven de onderzoekers. Er zijn in de 20e eeuw slechts vier onontdekte soorten dinosaurussen gevonden op het Isle of Wight, maar in de afgelopen vijf jaar zijn er acht geïdentificeerd. Volgens Lockwood "is dit echt een buitengewone ontdekking. Het is een aanvulling op recent onderzoek waaruit blijkt dat Wessex een van de meest diverse ecosystemen ter wereld was.”

Advertisement