Er is een diepe ondergrondse grot op de maan: het zou het toevluchtsoord kunnen worden van de volgende astronauten

Janine image
door Janine

18 Juli 2024

De maan en de ondergrondse grot ontdekt op de satelliet

Freepik - NASA/Goddard/Arizona State University

NASA's volgende doel is om de mens in 2026 terug te brengen naar de maan. In de tussentijd opent een ondergrondse grot op onze satelliet de deur naar nieuwe mogelijkheden.

De terugkeer van de mens naar de maan: de ondergrondse grot zou hem kunnen huisvesten

Meer dan 50 jaar zijn verstreken sinds de laatste mens op het maanoppervlak liep. Sinds 1972 heeft geen enkele andere bemanning onze natuurlijke satelliet bereikt, maar NASA bereidt zich voor op deze grote terugkeer en telt onder de astronauten op de missie de eerste vrouw en de eerste zwarte man met het Artemis-programma.

Nu heeft een nieuwe studie een ondergrondse grot op de maan ontdekt die nieuwe mogelijkheden opent: astronauten zouden daarin hun toevlucht kunnen zoeken voor een langdurig verblijf buiten de aarde. Wetenschappers hebben de aanwezigheid van de grot officieel gemaakt, gelegen op slechts 400 km van het punt waar Neil Armstrong in 1969 samen met Buzz Aldrin landde met de ruimtevlucht Apollo 11.

Bewijs voor het bestaan ​​van maangrotten: de studie

Nature Astronomy

Het team van Italiaanse wetenschappers heeft bewijs gepubliceerd dat het bestaan bevestigt van de vrij grote grot, die toegankelijk zou kunnen zijn vanuit de diepst bekende maankuil. De grot bevindt zich in de Mare Tranquillitatis, de maanzee die zich bevindt op het halfrond dat altijd naar onze planeet is gericht. Tot nu toe zijn er tweehonderd mogelijk vergelijkbare grotten ontdekt, allemaal ontstaan door ingestorte lavabuizen.

Het onderzoek was erop gericht om de metingen van NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter te vergelijken met de lavabuizen op aarde. De radar mat alleen het eerste deel van de ondergrondse grot en detecteerde een breedte van ongeveer 40 meter en een lengte van tientallen meters. Leonardo Carrer en Lorenzo Bruzzone van de Universiteit van Trento, Italië, legden uit dat "maangrotten meer dan 50 jaar een mysterie zijn gebleven, dus het was spannend om eindelijk hun bestaan te kunnen bewijzen."

De ondergrondse maangrot zou astronauten kunnen huisvesten

De grot zou een potentiële maanbasis kunnen worden, volgens de wetenschappers, omdat het “beschutting biedt tegen de barre omstandigheden aan het oppervlak en de menselijke verkenning van de maan op de lange termijn zou kunnen ondersteunen”. De bouw van een nieuwe maanbasis, zo beweren de auteurs van het onderzoek, zou veel duurder en tijdrovender zijn, hoewel de muren van de groeve waarschijnlijk verstevigd zouden moeten worden om een mogelijke instorting te voorkomen.

Volgens Helen Sharman, een Britse astronaute, zouden mensen dankzij deze diepe ondergrondse schuilplaatsen over twee of drie decennia op de maan kunnen blijven en een soort lift installeren om naar het oppervlak terug te keren. Bovendien zijn de materialen in deze kuilen in de loop van eonen, oftewel miljarden jaren, niet veranderd en zouden ze waardevolle nieuwe informatie kunnen opleveren over de evolutie van de satelliet en zijn vulkanische activiteit.

Na meer dan een halve eeuw zal de mens dus terugkeren naar de maan met nieuwe mogelijkheden vergeleken met die van de twintigste eeuw, en zou hij lange tijd op de satelliet kunnen blijven, in ondergrondse grotten.