Kunstmatige intelligentie is "grappiger" dan mensen: de resultaten van een merkwaardig onderzoek

Janine image
door Janine

23 Juli 2024

Freepik

Advertisement

Kunstmatige intelligentie heeft veel mogelijkheden, maar volgens een nieuw onderzoek is het zelfs in staat om leuker te zijn dan mensen. Dit is waarom.

ChatGPT en mensen: grappen met elkaar vergeleken

Het gebruik van kunstmatige intelligentie heeft in de maatschappij nogal wat twijfels opgeroepen, te beginnen met de vrees dat het veel banen zal vervangen die nu door mensen worden uitgevoerd. Dit is zeker geen aantrekkelijk vooruitzicht, ook al heeft AI aan de andere kant veel wetenschappelijke disciplines in staat gesteld hun horizon te verbreden en de onderzoekstijd te verkorten.

Er is echter iets waarin het ons al voorbijgestreefd lijkt te zijn: volgens een onderzoek is Chat GPT leuker dan wij. Het team van de University of Southern California vergeleek de reactie van mensen op grappen verteld door AI en mensen. Het resultaat? Ongeveer 70 procent van de deelnemers aan de test vond de door ChatGPT gegenereerde moppen grappiger dan die van hun soortgenoten. En de anderen?

Advertisement

De creatieve en grappige kant van AI

Freepik

Vijfentwintig procent vond de door mensen geschreven moppen grappiger, terwijl de overige vijf procent geen duidelijke voorkeur had: zowel AI als mensen zijn op dezelfde manier “komisch”. Drew Gorenz, een promovendus in de psychologie en een van de auteurs van het onderzoek, legde uit dat de creatieve kant van kunstmatige intelligentie nog onontdekt en onduidelijk is, in tegenstelling tot de analytische capaciteiten.

Gorenz, die veel van humor houdt, vroeg zich af wat het verschil was tussen de comiciteit  van ChatGPT en die van mensen, geïntrigeerd door het verborgen potentieel van de chatbot. Aan de andere kant hebben taalmodellen geen emoties en kennen ze niet het plezier dat een goed gemaakte grap kan opleveren, maar “gebruiken ze vooral patroonherkenning. De resultaten vertellen ons veel interessante dingen over de productie van humor: misschien hoeven we de emoties die we ervaren bij een goede grap niet te voelen om een goede grap te vertellen”. Met andere woorden, juist het feit dat we emoties voelen - in tegenstelling tot kunstmatige intelligentie - zou ons vermogen om grappig te zijn benadelen. Of, in ieder geval, om dat nog meer te zijn.

AI zou ook de entertainmentindustrie kunnen ontwrichten

Freepik

Tijdens het onderzoek vroeg het team zowel mensen als ChatGPT om moppen te schrijven, waaronder het maken van grappige acroniemen, het opvullen van gaten tussen woorden om grappige zinnen te genereren en het komisch beschrijven van een onaangename situatie. Een tweede groep van tweehonderd mensen evalueerde vervolgens wat er door zowel kunstmatige intelligentie als mensen werd geproduceerd. “In beide onderzoeken beoordeelden menselijke deelnemers de komische aard van door mensen en AI geproduceerde reacties zonder zich bewust te zijn van de bron ervan”, aldus de auteurs van het onderzoek.

Vervolgens observeerden de onderzoekers de reactie op satirische teksten geproduceerd door het taalleermodel en professionele komieken: in dit geval waren de scores gelijk. Uiteindelijk zijn deze resultaten volgens Gorenz een duidelijke indicatie dat AI een revolutionaire rol zou kunnen spelen op het gebied van entertainment: kortom, als je zin hebt om even lekker te lachen, zal ChatGPT je niet teleurstellen.

Advertisement