Het grootste intacte fossiel van een stegosaurus ooit gevonden is voor een exorbitante prijs op een veiling verkocht

Janine image
door Janine

20 Juli 2024

Een deel van het skelet van de Stegosaurus en veilingmeester Phyllis Kao van Sotheby's

guinnessworldrecords e sothebys/Instagram

Advertisement

Het meest prestigieuze “stuk” dat op een grote veiling werd verkocht was geen waardevol sieraad of een eeuwenoud kunstwerk, maar een dinosaurusfossiel dat voor een exorbitant bedrag werd gekocht.

Fossiel van een Stegosaurus op veiling verkocht voor $44,6 miljoen

Het kopen van een intact dinosaurusfossiel heeft de nieuwe eigenaar van de grootste Stegosaurus ooit, veel geld gekost. Tijdens een veiling van Sotheby's in New York City, die een kwartier duurde, werd de vondst namelijk verkocht voor het verbazingwekkende bedrag van 44,6 miljoen dollar, oftewel 40,9 miljoen euro.

Het skelet, 3,4 meter hoog en 8,2 meter lang, werd het meest waardevolle ter wereld. De Stegosaurus in kwestie werd in 2022 gevonden in Dinosaur, Colorado, VS. Zeven potentiële kopers streden om het onschatbare fossiel totdat veilingmeester Phyllis Kao de veiling afsloot met het winnende bod. Ondertussen volgden miljoenen kijkers virtueel het bieden. De startprijs van de dinosaurus was “slechts” $3 miljoen, terwijl het eerste bod $3,8 miljoen was.

Advertisement

Apex, de duurste stegosaurus ter wereld

Fossiel van een stegosaurus

Sotheby's/X

"Er is een nieuw veilingrecord gevestigd voor het meest waardevolle fossiel ooit verkocht. De stegosaurus die bekend staat als Apex heeft geschiedenis geschreven: hij is voor 44,6 miljoen dollar verkocht bij Sotheby's New York na een spannende strijd tijdens de veiling van Natural History”, staat te lezen op het Instagram-profiel van Sotheby's. Kao leidde de veiling met groot enthousiasme en verklaarde na afloop: "Eerlijk gezegd was het alsof ik in een veilingparadijs was. Er was spanning. Er was een voelbare adrenaline."

Werden veilingen vroeger privé gehouden, nu kan de hele wereld ze volgen via streaming: de verkoop van de stegosaurus was bijzonder spannend. Apex is niet zomaar een fossiel: hoewel het de grootste van zijn soort is die ooit is gevonden, bedroegen de schattingen over de verkoop ervan tussen de 4 en 6 miljoen dollar. In plaats daarvan overtrof de uiteindelijke waarde elf keer de initiële voorspellingen.

Wie waren de stegosaurussen, voordat ze op een veiling werden verkocht

Naar verluidt is de koper van 's werelds grootste en meest complete stegosaurus miljardair Kenneth Griffin. De veiling om het skelet te kopen begon om 10 uur 's ochtends en rond het middaguur had het bieden het vorige record al overtroffen: in 2020 werd het fossiel van Stan, een Tyrannosaurus rex, verkocht voor 31,8 miljoen dollar. De eerste dinosaurus die op een veiling werd verkocht was in 1997, gekocht voor $8,2 miljoen. Om het winnende bod aan te kondigen en de veiling af te sluiten, gebruikte Kao de voorzittershamer die ze reserveert voor uitdagende en “speciale” veilingen en die ze van haar mentor heeft gekregen: "Het is een historisch en belangrijk moment, en het exemplaar is ook belangrijk." 

Stegosaurussen waren grote, langzaam bewegende plantenetende wezens die hun krachtige, stekelige staart gebruikten om zich te verdedigen tegen roofdieren. De rug was bedekt met benige platen onder de huid maar los van het skelet, verticaal en afwisselend op de ruggengraat geplaatst, hoewel het niet duidelijk is waarom ze nuttig waren: volgens deskundigen dienden ze de exemplaren om elkaar te herkennen of om de lichaamstemperatuur te regelen. Vergeleken met zijn lichaam had de Stegosaurus een klein hoofd en even kleine hersenen. Nu zal de grootste vondst, die 44,6 miljoen dollar kostte, privé worden bewaard door de koper.

Advertisement