De communicatie van chimpansees is vergelijkbaar met die van ons: nog iets dat mensen en primaten gemeen hebben
Elitre - USAID Africa Bureau/Wikimedia commons - Public Domain
Ons DNA is ongeveer 99% hetzelfde als dat van chimpansees en het spreekt voor zich dat we veel gemeen hebben: een onderzoek heeft in dit opzicht iets nieuws ontdekt en het gaat om de manier waarop we converseren.
De “snelle gesprekken” tussen chimpansees
Hoeveel delen we echt met chimpansees? Volgens nieuw onderzoek zelfs de manier waarop we converseren: in feite kunnen deze primaten een communicatiestijl aannemen die erg lijkt op die van mensen. Om ons verstaanbaar te maken, moduleren we naast woorden ook onze toon, maken we een bepaald gebaar en passen we het gesprekstempo aan onze intenties aan. De manier waarop dit alles wordt toegepast, kan echter per cultuur en regio verschillen.
Onlangs is waargenomen dat dit ook geldt voor chimpansees, die met elkaar kunnen communiceren met chaotische en snelle reacties, afhankelijk van de habitat waarin ze leven, plotseling van onderwerp kunnen veranderen en elkaar kunnen onderbreken. Co-auteur van het onderzoek Catherine Hobaiter, een primatoloog aan de Universiteit van St. Andrews, in Schotland, zei: "Hoewel menselijke talen ongelooflijk divers zijn, is een kenmerk dat we allemaal delen dat onze gesprekken gestructureerd zijn met snelle tempowisselingen van gemiddeld slechts 200 milliseconden, maar of dit uniek menselijk was of dat andere dieren deze structuur deelden was niet duidelijk.”
Mensen en chimpansees: overeenkomsten in communicatie
Pexels
De auteurs onderzochten “dialogen” tussen chimpansees die tot vijf verschillende wilde groepen in Oost-Afrika behoorden, voor een totale dataset van meer dan 8.5000 gebaren die bij 252 primaten werden waargenomen. De conversaties werden geanalyseerd door software die de tijden van communicatie tussen de exemplaren berekende. De resultaten toonden aan dat 14% van de uitwisselingen tussen twee chimpansees afwisselende gebaren bevatten.
Gal Badihi, een van de auteurs van het onderzoek, zei: "We ontdekten dat de timing van de gebaren van chimpansees en menselijke conversatiebewegingen vergelijkbaar en zeer snel is, wat suggereert dat vergelijkbare evolutionaire mechanismen deze sociale en communicatieve interacties aansturen." Het team ontdekte met name dat gebarengesprekken tussen chimpansees vaak korte pauzes van 120 milliseconden inhouden. En dat niet alleen: het team merkte ook "een kleine variatie op tussen verschillende gemeenschappen chimpansees, die opnieuw overeenkomt met de lichte culturele variaties in het tempo van menselijke conversaties: sommige culturen hebben een langzamere of snellere spraak".
Communicatieduur tussen chimpansees en mensen
Een concreet voorbeeld van deze eigenschap? Zoals Hobaiter uitlegt, "onder mensen zijn het de Denen die het meest “langzaam” reageren, terwijl het onder oostelijke chimpansees de Sonso-gemeenschap in Oeganda is." Volgens de auteurs van het onderzoek zou deze overeenkomst in “dialoog” tussen chimpansees en mensen geworteld kunnen zijn in de communicatieve stijl van een gedeelde voorouder, waardoor beide soorten vergelijkbare interactiestrategieën ontwikkelden.
Onze manier van communiceren lijkt immers niet exclusief te zijn: het gebruik van woorden is niet essentieel om communicatiestructuren van een bepaald niveau in stand te houden. Het team veronderstelt dat deze primaten gebaren vooral gebruiken om iets te vragen aan een mede-primaat, maar om deze mechanismen te begrijpen is het noodzakelijk om het evolutionaire verleden te onderzoeken en te ontdekken “of dit kenmerken zijn van mensapen of dat we deze delen met andere zeer sociale soorten, zoals olifanten of kraaien”.