Deze robothond bestrijdt onkruid met een steekvlam: een nieuwe revolutie in de landbouw?

Janine image
door Janine

31 Juli 2024

De robot Spot van Boston Dynamics is aangepast om onkruid te bestrijden

Dezhen Song et al. - 2024

Advertisement

Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt, is onkruid een van de grootste problemen voor boeren over de hele wereld. Onkruid groeit snel en wordt traditioneel bestreden met onkruidverdelgers, die echter verschillende nadelen hebben, zoals verhoogde resistentie van planten en negatieve gevolgen voor het milieu. Juist daarom hebben een aantal onderzoekers een mogelijk revolutionaire oplossing getest: het gebruik van een robothond uitgerust met een brander om onkruid veiliger en effectiever te bestrijden. Zal dit de juiste oplossing zijn? Laten we het samen ontdekken!

Kan een robot echt het probleem van onkruid oplossen?

Om te begrijpen hoe belangrijk het is om het onkruidprobleem op te lossen, moet eerst worden erkend dat het toenemende gebruik van onkruidverdelgers heeft geleid tot een verhoogde resistentie van planten tegen deze bestrijdingsmethoden. In feite kan onkruid, zodra het aan dezelfde producten wordt blootgesteld, generatie na generatie resistentie beginnen te ontwikkelen. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijke gevolgen voor het milieu van de productie en het gebruik van deze herbiciden. Dus wat te doen?

Onderzoekers van de Texas A&M University hebben een project gepresenteerd dat het mogelijk maakt om Spot, de robothond van Boston Dynamics, te gebruiken om onkruid effectiever te bestrijden. Spot is speciaal aangepast en is nu uitgerust met een echte steekvlam. Daarnaast is de robot getraind om onkruid te identificeren en aan te pakken, met een effectiviteit van meer dan 95 procent. Maar hoe is dit mogelijk?

Advertisement

Robothond uitgerust met een steekvlam om onkruid te bestrijden

Ten eerste moeten we de voordelen van Spot erkennen in vergelijking met traditionele machines en robots op wielen. De robothond van Boston Dynamics is minder omvangrijk en wendbaarder en kan zich rustig voortbewegen in gecultiveerde velden, zelfs met een hoge gewasdichtheid. Nu zouden we in de verleiding kunnen komen om de hele effectiviteit van deze oplossing toe te schrijven aan de kracht van de steekvlam: wel kracht maar geen precisie, toch?

De werkelijkheid is anders, want de robot die de onderzoekers gebruiken, detecteert en verbrandt niet alleen onkruid, maar is ontworpen om het midden van de plant te verhitten. Op deze manier vertraagt hij de groei en kan het gewas zich ontwikkelen zonder op bepaalde obstakels te stuiten. Met een efficiëntie van 95% en een nauwkeurigheid die simpelweg onbereikbaar is voor andere methoden, belooft Spot een nieuwe revolutie in de landbouw. Een robotrevolutie, letterlijk.

Vooruitzichten en grenzen van het gebruik van robots in de landbouw

Spot is met een breedte van bijna 50 centimeter geschikt voor de onkruidbestrijding in even brede rijen. Katoen, broccoli, sla en aardappelen zijn allemaal gewassen die kunnen profiteren van de robothond van Boston Dynamics, zoals aangepast door onderzoekers. Tegelijkertijd moeten we echter ook rekening houden met de beperkingen van de technologie: Spot kan maar maximaal 40 minuten werken voordat hij weer moet worden opgeladen. Andere nadelen zijn de slechte werking in regenachtige omstandigheden en de onmogelijkheid om het te gebruiken in ondergelopen velden of met kruipend onkruid.

Aan de andere kant staan ​​we nog maar aan het begin van dit potentiële keerpunt in de landbouw en net als op elk ander gebied waarin robotica zich ontwikkelt, zal de toekomst zeer interessant zijn. Of ze nu worden gebruikt om onze dagelijkse activiteiten te ondersteunen of ons gewoon gezelschap te houden, de impact op ons leven lijkt niet te overzien. Om nog maar te zwijgen van die op onkruid.

Advertisement