Perseverance vindt nieuw mogelijk bewijs van leven op Mars: “het is iets wat we nog nooit eerder hebben gezien”.

Janine image
door Janine

28 Juli 2024

Het tweelingmodel van de Perseverance rover en een kleurenfoto van Mars

NASA/JPL-Caltech/Wikimedia commons - Public domain / ESA & MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 igo

Advertisement

NASA's Perseverance rover zet zijn missie op Mars voort op zoek naar bewijs dat de oude aanwezigheid van buitenaards leven op de rode planeet zou kunnen onthullen: er komt een opzienbarende nieuwe ontdekking.

Perserverance vindt een pijlvormige rots op Mars

Een vreemde rots, waarvan de vorm lijkt op de punt van een pijl, heeft de aandacht getrokken van NASA's Perseverance rover, op een missie naar Mars om te zoeken naar tekenen van buitenaards leven. Hoewel het bestaan van marsmannetjes nog niet is aangetoond, zijn er wel elementen naar voren gekomen die hun aanwezigheid op de rode planeet miljarden jaren geleden zouden kunnen bewijzen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte dit bekend nadat Perseverance een rots had ontdekt die bedekt was met vlekken en rijk was aan “aderen”. Wetenschappers hebben deze rots een speciale naam gegeven, Cheyava Falls, naar een van de watervallen van de Grand Canyon. Maar wat is er zo bijzonder aan en waarom zou het bewijs kunnen leveren van buitenaards leven op Mars, dat ooit bewoonbaar kan zijn geweest?

Advertisement

Gesteente op Mars bedekt met vlekken: mogelijke sporen van fossiel leven

Cheyava Falls lijkt organische verbindingen te bevatten en dit zou kunnen wijzen op sporen van microbieel leven uit de tijd dat er water was op Mars. Perseverance vond de rots in het noordelijke deel van de Neretva-vallei, waar in het verleden een rivier stroomde die uitmondde in de Jezero-krater. "Deze “luipaardvlekken” op een rots op Mars zijn aanwijzingen voor waarschijnlijk de beste tekenen van oeroud microbieel leven die we tot nu toe op Mars hebben gevonden. Om het zeker te weten, moeten we het gesteente bestuderen in laboratoria op aarde", staat te lezen in het X-profiel van NASA's Jet Propulsion Laboratory.

De route van de rover, zoals uitgelegd door de Associate Administrator voor het Directoraat Wetenschapsmissies, Nicola Fox, was ontworpen om ervoor te zorgen dat hij de gebieden van Mars kan bereiken waar zich vermoedelijk de meest interessante wetenschappelijke monsters bevinden. "Deze reis door de rivierbedding van de Neretva Vallis heeft zijn vruchten afgeworpen, omdat we iets hebben ontdekt dat we nog nooit eerder hadden gezien en dat onze wetenschappers veel te bestuderen zal geven."

Nieuw bewijs van leven op Mars: verzamelde monsters

Perseverance van zijn kant "verklaarde" op zijn X-profiel: "Ik kwam naar Mars met een taak om uit te voeren: het vinden en bemonsteren van de beste rotsen voor toekomstige studies in laboratoria op Aarde. Ik zal deze speciale rotskern, en de andere in mijn collectie, veilig bewaren totdat er een toekomstige missie komt om ze naar de Aarde te brengen voor verdere studie."

De rots, die 90 cm bij 60 cm meet, verschilt van andere roodgekleurde rotsen die op Mars zijn gevonden door de vele zwarte en witte vlekken die erop zitten. De zwarte delen bevatten fosfaat en ijzer, net als aardse gesteenten waarop gefossiliseerd microbieel leven is gevonden. Juist dit heeft de hoop van wetenschappers aangewakkerd om misschien het leven van microben op Mars te kunnen bevestigen, hoewel we voor een definitief antwoord zullen moeten wachten tot de monsters over een paar jaar naar onze planeet terugkeren.

Advertisement