Onderzoekers ontdekken per ongeluk een nieuwe behandeling tegen haaruitval: het is een natuurlijk middel

Janine image
door Janine

05 Augustus 2024

Freepik

Advertisement

Haarverlies treft wereldwijd een hoog percentage mensen, maar uit de wetenschap komt een geweldige ontdekking die dit kan tegengaan en het is natuurlijk.

Een in het lichaam aanwezige suiker gaat kaalheid tegen

Een nieuwe studie heeft onverwacht een natuurlijk middel tegen kaalheid ontdekt, waar zowel mannen als vrouwen over de hele wereld last van hebben. Bijna bij toeval hebben wetenschappers een geheel nieuwe potentiële behandeling voor haarverlies geïdentificeerd. De onderzoekers bestudeerden een suiker die al in het menselijk lichaam aanwezig is en bijdraagt aan de aanmaak van DNA: het is de deoxyribose van het desoxyribonucleïnezuur.

Het onderzoek was gericht op de manier waarop deze verbinding muizen kan genezen, wanneer toegepast op de aangetaste lichaamsdelen, toen de merkwaardige ontdekking volledig bij toeval werd gedaan. Het team van COMSATS University, Pakistan, en de University of Sheffield, UK, merkte dat de vacht van de knaagdieren veel sneller groeide na het toepassen van de behandeling.

Advertisement

Desoxyribose suikergel op muizen: haargroei

Freepik

Op dit punt besloten de wetenschappers dieper in de zaak te duiken om te begrijpen wat er aan de hand was, waarbij ze zich concentreerden op mannetjes muizen die haaruitval hadden als gevolg van het hormoon testosteron. Nadat ze de ruggen van de knaagdieren hadden geschoren, brachten ze elke dag desoxyribose suikergel op de huid van dit gebied aan.

Na een paar weken groeide het haar krachtig terug en vertoonde het zeer dikke en lange individuele haren. Het resultaat, zo leggen de onderzoekers uit, is vergelijkbaar met de behandeling op basis van minoxidil, die plaatselijk wordt gebruikt om haaruitval bij mensen tegen te gaan. Sheila MacNeil, weefselingenieur aan de Universiteit van Sheffield, zei: "Ons onderzoek suggereert dat de oplossing voor de behandeling van haaruitval net zo eenvoudig zou kunnen zijn als het gebruik van een natuurlijke desoxyribose om de toevoer naar de haarzakjes te vergroten en de haargroei te stimuleren."

Haarverlies, de volgende stap van het onderzoek

Haarverlies is in de meeste gevallen te wijten aan genetica, maar ook aan hormonen en het ouder worden. Elk geval is echter anders en de momenteel beschikbare behandelingen zijn niet altijd effectief. Om deze reden definiëren wetenschappers onder leiding van Muhammad Anjum, onderzoeker op het gebied van biomaterialen, de ontdekking van een definitieve aanpak voor deze aandoening als "een uitdaging".

De toevallige ontdekking van deze “natuurlijke remedie” bracht de auteurs van het onderzoek er echter toe een biologisch afbreekbare gel te creëren op basis van desoxyribose, die rechtstreeks op de delen van de nek kon worden aangebracht waar voortijdig haarverlies optreedt. Bij 80/90% van de muizen leidde deze innovatieve behandeling in twintig dagen tot de groei van nieuwe haarzakjes, met verrassende resultaten.

Als deze oplossing ook voor mensen werkt, zal deze worden gebruikt om haarverlies als gevolg van verschillende, zelfs ernstige, aandoeningen aan te pakken. "Het onderzoek dat we hebben uitgevoerd bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar de resultaten zijn veelbelovend en rechtvaardigen verder onderzoek", concludeerde MacNeil. Het enige dat overblijft is wachten op de toekomstige stappen van het team.

Advertisement