Het “echte” Atlantis bestaat en bevindt zich in Griekenland: een stad die al 2400 jaar onder water staat

Janine image
door Janine

28 Augustus 2024

Pexels

Advertisement

Bijna alle culturen zijn gefascineerd door verhalen over grote overstromingen of compleet verzonken beschavingen. Een van de bekendste mythen is ongetwijfeld die over Atlantis, de legendarische stad die volgens Plato in de golven verdween en waarvan het bestaan nog steeds wordt onderzocht. Misschien is Atlantis alleen maar een fantasie, maar het is mogelijk dat juist een oude stad verhalen over verzonken beschavingen heeft geïnspireerd. Het verschil is dat het een plaats is die echt heeft bestaan en waarvan de overblijfselen ook zijn gevonden.

Het verhaal van Helike, een stad verzonken in de golven

We bevinden ons in de Peloponnesos aan het begin van de vierde eeuw voor Christus: Helike is een bloeiende stad en zetel van de Achaeïsche Liga, een alliantie van verschillende Griekse poleis. In 373 v.Chr. werd echter binnen een paar uur een hele stad onder water gezet door de golven als gevolg van een sterke aardbeving, en verdween met haar tempels, huizen en inwoners. Het lijkt een verhaal dat we al eerder hebben gehoord, en dat miljoenen mensen vanaf dat moment zullen horen, zij het onder een andere naam.

De verdwijning van Helike moet in de eerste plaats gevolgen hebben gehad voor de burgers van de Griekse poleis, waaronder verschillende schrijvers die de gebeurtenissen beschreven of zich herinnerden. Later wekten de literaire getuigenissen echter een ander soort nieuwsgierigheid: eeuwen na het verhaal van Helike vroegen veel geleerden zich af waar deze stad verdwenen zou kunnen zijn en vooral of het mogelijk is om haar terug te vinden.

Advertisement

Archeologische opgravingen: de herontdekking van Helike

De opgravingen die de overblijfselen van Helike aan de oppervlakte hebben brachten

Drekis/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0

Om te begrijpen waar de overblijfselen van de stad Helike konden rusten, analyseerden onderzoekers de geologische veranderingen die de noordelijke Peloponnesos troffen. En na eeuwen van vergetelheid leverden de onderzoeken eindelijk enkele resultaten op: aan het begin van de 21e eeuw werden overblijfselen gevonden die verenigbaar waren met de klassieke stad, niet ver van de positie die in de bronnen wordt vermeld. Daarnaast hebben archeologen in het gebied ook een nederzetting gevonden die dateert uit de late bronstijd.

De Helike Foundation en het Helike Project houden zich al jaren bezig met de ontdekkingen, met doelstellingen variërend van onderzoek naar de oude Griekse stad en de verschijnselen die de verdwijning ervan veroorzaakten, tot de verspreiding en bescherming van de opgravingslocaties. Om deze reden is Helike opgenomen in de lijst van sites die het meeste risico lopen van het World Monuments Fund.

Is Helike Atlantis?

Ja en nee. Naast de voor de hand liggende overeenkomsten die ook door het verhaal van hun verdwijning worden gegeven, zouden Helike en Atlantis meer met elkaar verbonden kunnen zijn dan we denken, althans op narratief niveau. Naast de wetenschappelijke pogingen om het oude Helike te identificeren, mogen we de datum van de gebeurtenis niet vergeten: deze vond plaats in dezelfde periode waarin Plato zijn dialogen schreef, inclusief die waarin hij spreekt over de mythe van Atlantis.

Natuurlijk kunnen mythen uit het verleden, zoals de Minoïsche uitbarsting die leidde tot de ondergang van het eiland Santorini, hebben bijgedragen aan het verhaal van de filosoof. Maar Plato kan ook geïnspireerd zijn geraakt door het fenomeen dat de verdwijning van Helike veroorzaakte. Per slot van rekening is dat van Atlantis ook om deze reden een mythe: het lijkt op veel echte gebeurtenissen, maar kan niet tot één daarvan worden herleid.

Advertisement