Fossielen ontdekt diep in het hart van Groenland: de ijskap was ooit een toendra

Janine image
door Janine

08 Augustus 2024

Hannes Grobe/Wikimedia commons - CC-BY-SA-2.5

Calotta glaciale della Groenlandia

Het centrum van de Groenlandse ijskap is in een niet al te ver verleden gesmolten, zo blijkt uit een onderzoek: het onomstotelijke bewijs zijn fossielen die zijn gevonden in wat ooit een groene toendra was.

Ook het centrum van Groenland is in het verleden gesmolten

Tegenwoordig zien we Groenland als een witte ijsvlakte, maar ooit was dat helemaal niet zo. Voortdurende ontdekkingen over het verleden van dit ijzige gebied op aarde onthullen steeds meer ongelooflijke achtergronden, zoals het feit dat het er uitgesproken “groen” uitzag. Nieuw onderzoek heeft bewijs gevonden dat niet alleen de randen, maar ook het midden van de Groenlandse ijskap in een nog niet zo ver geologisch verleden is gesmolten en dat het “oude” landschap eruitzag als een toendra.

In 1993 werd een ijskern van meer dan 3 kilometer lang uit het centrale deel van het grondgebied gewonnen en vervolgens tot op de dag van vandaag bewaard in een afzetting in Colorado, VS. Nu heeft een groep wetenschappers opnieuw de sedimenten op de bodem van dit halfronde stuk ijs onderzocht en iets spannends ontdekt.

Fossielen in het midden van de ijskap

Cochenilleluis, zaden van de arctische papaver, bladvlekkenziekte en megasporen van de stekelige distel, gevonden in het bodemmonster van GISP2, bekeken onder de microscoop

Halley Mastro/University of Vermont

Het team ontdekte dat de sedimenten schimmels, insectenresten, wilgenhout en een maanzaad bevatten, allemaal ongerept. Paul Bierman van de Universiteit van Vermont, co-auteur van het onderzoek samen met Halley Mastro, stelt: "Deze fossielen zijn prachtig."

Onderzoek heeft het feit bevestigd dat de enorme ijskap van Groenland in het verleden is gesmolten als gevolg van een bijzonder warme periode, waardoor een groen eiland is ontstaan. Aangenomen wordt dat dit in de afgelopen miljoen jaar heeft plaatsgevonden, wat betekent dat de ijskap veel kwetsbaarder is dan wetenschappers hadden gedacht. Sinds het ijs in het midden van Groenland smolt, spreekt het voor zich dat de rest van het eiland hetzelfde lot onderging en, volgens Bierman, duizenden jaren lang, genoeg om een ​​terrein te creëren dat klaar was om een ​​ecosysteem te huisvesten.

Richard Alley, klimatoloog aan de Pennsylvania State University, verklaarde na bestudering van de resultaten van het onderzoek: “Het bevestigt en breidt het feit uit dat een groot deel van de zeespiegelstijging plaatsvond in een periode waarin de oorzaken van de opwarming niet bijzonder extreem waren”, en ziet het als een waarschuwing voor wat er zou kunnen gebeuren als het klimaat verder opwarmt door toedoen van de mens.

De “kwetsbaarheid” van Groenland bevestigd

In feite stijgt de zeespiegel met 2,5 cm per jaar en in een versnellend tempo. Tegen het einde van deze eeuw zullen de oceanen naar verwachting ongeveer zes meter hoger stijgen dan nu.

In 2016 werd dezelfde ijskern, GISP2 genaamd, onderzocht door wetenschappers van Columbia University: de resultaten suggereerden dat de huidige ijskap niet ouder kon zijn dan 1,1 miljoen jaar en dat Groenland tijdens het Pleistoceen lange tijd zonder ijs heeft gezeten, minstens 90% van zijn grondgebied. In 2019 werden in een andere ijskern, die in de jaren ’60 werd gedolven, kleine takken en gefossiliseerde insecten gevonden die 416.000 jaar oud waren. Het huidige onderzoek bevestigde dat dit bevroren eiland niet zo sterk en veerkrachtig is als eerder werd gedacht: meer dan 3 meter ijs smolt gemakkelijk, waardoor er tijd en ruimte overbleef voor de ontwikkeling van een toendra.