Hoe is het leven op aarde ontstaan? Volgens een nieuwe studie begon het allemaal met een bliksemschicht
AI Generated/Freepik
Volgens een onderzoek is het leven op onze planeet mogelijk ontstaan door een precies atmosferisch fenomeen: bliksem. Dit is hoe.
Oorsprong van het leven op aarde, het grootste mysterie voor de wetenschap
Hoe is het leven op aarde ontstaan en wat heeft het veroorzaakt? Het is een van de grootste vragen van de wetenschap, maar een nieuwe studie heeft misschien het antwoord gevonden. Volgens wetenschappers van Harvard heeft de bliksem die onze oerplaneet tussen de wolken trof mogelijk de elementen gegenereerd die noodzakelijk zijn voor het leven.
De wetenschap heeft zich altijd afgevraagd wat de oorsprong van het leven op aarde is en dit nieuwe onderzoek lijkt steeds dichter bij het antwoord te komen. Een eeuwenoude bliksemschicht kan de oorzaak zijn geweest, waaruit ieder levend wezen is ontstaan. Om het mysterie op te lossen, moeten we beginnen bij de basis: hoe zijn stikstof en koolstof ontstaan en wanneer verschenen ze in onze wereld? Er zijn in dit opzicht drie mogelijke hypothesen: ze werden getransporteerd door kometen en hemellichamen die op de aarde vielen, door onderwaterbronnen of door de bliksem die ons oppervlak trof.
Miller-Urey-experiment over de oorsprong van leven veroorzaakt door bliksem over de oorsprong van bliksem leven
Freepik
Volgens het team van deskundige scheikundigen van de universiteit van Harvard ligt het antwoord precies in de bliksem: nadat ze de wolken en de aarde hadden geraakt, hebben ze mogelijk “hoge concentraties reactieve moleculen op lokaal niveau geproduceerd, waardoor er verschillende grondstoffen zijn ontstaan voor de opkomst en overleving van primitief leven wereldwijd.”
Dit is niet de eerste studie die deze theorie probeert aan te tonen: zelfs Harold Urey, de Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor de scheikunde, volgde samen met zijn student Stanley Miller in 1953 hetzelfde experimentele pad. Destijds creëerden ze een elektrische boog om deze theorie na te bootsen. de bliksem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van ammoniak, methaan, waterstof en water, elementen waarvan men denkt dat ze de atmosfeer van onze jonge planeet vormen. Het resultaat was de productie van aminozuren, essentieel voor het voortbrengen van leven. Tegenwoordig geloven wetenschappers dat de oorspronkelijke atmosfeer uit stikstof en kooldioxide zou kunnen bestaan: op basis hiervan voerde het team van Harvard een nieuw experiment uit, waarbij dat van Urey en Miller werd bijgewerkt.
Heeft de bliksem leven teweeggebracht? Het nieuwe experiment
Door in het laboratorium een simulatie van blikseminslagen tussen de wolken en de aarde na te bootsen, binnenin een primordiale biosfeer, observeerden de wetenschappers de chemische reacties van deze atmosferische gebeurtenissen: het resultaat toonde een significante reductie van kooldioxide tot koolmonoxide en mierenzuur, terwijl stikstof werd omgezet in ammonium, nitriet en nitraat.
Uiteindelijk lijkt de bliksem de belangrijkste elementen voor de vorming van leven te hebben geproduceerd. Hoewel ze het leven niet direct creëerden, kunnen ze wel de voorwaarden hebben gecreëerd voor de ontwikkeling ervan. Als de atmosfeer van de jonge aarde inderdaad bestond uit niet-reactieve stikstofmoleculen, dan was de bliksem datgene wat ontbrak om de aanzet te geven tot de vorming van zaken die essentieel zijn voor het leven, zoals eiwitten en DNA. De zekerheid over wat er miljarden jaren geleden gebeurde, zal er echter misschien nooit komen.