De oorsprong van de beschaving kan zijn ontstaan na de inslag van een komeet: oude gravures onthullen dit

Janine image
door Janine

15 Augustus 2024

Time and Mind/AI generated-Freepik

Advertisement

Waaruit is de beschaving ontstaan? Een studie heeft misschien het antwoord gevonden in Turkije: het lijkt erop dat alles begon na de inslag van een oude komeet.

Gravures op de archeologische vindplaats Göbekli Tepe

Archeologen onderzochten gravures op een Turkse vindplaats die naar schatting 7000 jaar ouder zijn dan de Grote Piramide van Gizeh. In een poging om ze te interpreteren kwamen ze tot de conclusie dat ze de inslag van een oude komeet op aarde zouden kunnen voorstellen. Concreet gaat het om de archeologische vindplaats Göbekli Tepe, waarvan experts denken dat het de oudste zonnekalender op onze planeet zou kunnen zijn. Dit 12.000 jaar oude monument is de meest gedateerde architectonische constructie gewijd aan aanbidding die ooit is ontdekt.

Op de tempelachtige omheiningen van de site zijn complexe symbolen gegraveerd. Het onderzoeksteam verklaarde dat deze naar alle waarschijnlijkheid een weergave zouden kunnen zijn van een kosmische gebeurtenis die een keerpunt vormde voor de menselijke beschaving. Als dat zo is, zou dat betekenen dat de oude mensen astronomische informatie gebruikten om een zonnekalender te maken die vergelijkbaar is met de kalender die duizenden jaren later door de Grieken werd uitgevonden.

Advertisement

De impact van de komeet en de lunisolaire kalender

Gravures in Turkije die mogelijk de inslag weergeven van een komeet die de beschaving begon

Time and Mind

Martin Sweatman, scheikundig ingenieur aan de Universiteit van Edinburgh, Schotland, en eerste auteur van het onderzoek, zei: "Het lijkt erop dat de inwoners van Göbekli Tepe scherpe waarnemers van de hemel waren,  wat te verwachten was gezien het feit dat hun wereld was verwoest door de inslag van een komeet."

Na een dergelijke gebeurtenis lijkt het erop dat de Ouden gegraveerde V-vormige symbolen gebruikten om de individuele dagen op hun kalender aan te geven: door het tellen van de gravures identificeerden de onderzoekers 365 dagen op een van de pilaren, verdeeld in twaalf maanmaanden en 11 extra dagen. Sommige vogelachtige figuren hebben een V op hun nek en zouden volgens de auteurs godheden kunnen voorstellen. Als de interpretaties kloppen, zou dit monument de oudste lunisolaire kalender worden die ooit is ontdekt.

Een komeet begon de beschaving 13.000 jaar geleden

Schilderij van een stier in de grot van Lascaux, samen met zes stippen die mogelijk de sterrenhoop van de Pleiaden voorstellen (rechts)

Time and Mind

Maar wat weten we over de hemelse gebeurtenis die dit alles heeft veroorzaakt? Onderzoekers geloven dat het prehistorische monument is opgericht ter ere van de dag waarop fragmenten van een komeet 13.000 jaar geleden op de aarde neerstortten. In feite lijkt een van de pijlers van de site de meteorieten van de Tauriden af ​​te beelden, waarvan de stroom de regen van fragmenten zou hebben veroorzaakt die 27 dagen duurde.

Zo'n inslag rond 10.850 voor Christus zou een kleine ijstijd kunnen hebben ingeluid over een periode van meer dan 1.200 jaar, wat zou hebben geleid tot het uitsterven van verschillende diersoorten. Paradoxaal genoeg maakte de komeet “ruimte” voor het ontstaan van een beschaving in de Vruchtbare Halve Maan in het Midden-Oosten, die de overgang markeerde van jagen en verzamelen naar landbouw. Bovendien behield het monument millennia lang een prominente rol in de cultus van de beschaving, wat mogelijk zelfs leidde tot het ontstaan van een nieuwe religie. Zoals Sweatman uitlegde, kan de inslag van de komeet “de beschaving hebben aangewakkerd, een nieuwe religie hebben doen ontstaan ​​en de ontwikkeling van de landbouw hebben gestimuleerd om het koude klimaat het hoofd te kunnen bieden. Het is aannemelijk dat de pogingen van de Ouden om vast te leggen wat ze zagen, de eerste stappen waren in de richting van de ontwikkeling van het schrift duizenden jaren later."

Advertisement