4000 jaar oude Babylonische tabletten voor het eerst ontcijferd: het zijn grimmige voortekenen gebaseerd op maansverduisteringen

Janine image
door Janine

16 Augustus 2024

Een van de 4000 jaar oude Babylonische tabletten en de grootste gedeeltelijke maansverduistering van 29 oktober 2023, gezien vanuit Indonesië

The British Museum - Takori234/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Advertisement

Deskundigen zijn er eindelijk in geslaagd enkele zeer oude Babylonische tabletten te ontcijferen, maar wat ze zeggen is helemaal niet geruststellend. Laten we er meer over te weten komen.

De betekenis van oude Babylonische tabletten ontdekt

Meer dan honderd jaar geleden werden Babylonische tabletten met spijkerschrift van 4000 jaar oud ontdekt. Ze worden momenteel bewaard in het British Museum in Londen, Engeland, maar zijn in al die tijd nooit ontcijferd. Tenminste, tot vandaag.

Wetenschappers hebben eindelijk wat licht geworpen op hun betekenis, maar het nieuws is verre van geruststellend. Blijkbaar bevatten de tabletten informatie over maansverduisteringen, waarvan sommige zijn geïnterpreteerd als voortekenen van belangrijke negatieve gebeurtenissen voor de mensheid. Andrew George, Babylonisch docent aan de Universiteit van Londen, en onderzoeker Junko Taniguchi, leggen in hun studie uit dat de vier kleitabletten "de oudste voorbeelden vertegenwoordigen van compendiums van voortekenen van maansverduisteringen die tot nu toe zijn ontdekt."

Advertisement

Babylonische tabletten, voortekenen gebaseerd op maansverduisteringen

Een van de rechthoekige Babylonische tabletten met incisies in spijkerschrift

The British Museum

Volgens de auteurs van het onderzoek berekenden degenen die de tabletten hebben gemaakt de nachttijd, de beweging van de schaduwen, de datum en de duur van maansverduisteringen om hun voortekenen te formuleren. Op basis van bepaalde kenmerken van eclipsen voorspelden de oude Babyloniërs de gevolgen ervan. Een van de voortekenen verwijst bijvoorbeeld naar het feit dat als de zonsverduistering “in één keer vanuit het midden donker wordt en in één keer licht wordt”, dit ongeluk zou betekenen voor de koning en de stad Elam, een regio in Mesopotamië waar Iran zich vandaag bevindt.

Als de zonsverduistering in het zuiden zou beginnen en vervolgens opklaarde, spreekt de voorspelling over de “val van Subartu en Akkad”, twee andere gebieden in het oude Mesopotamië. Andere negatieve gebeurtenissen werden verwacht in het geval van een zonsverduistering gedurende de avond. Waarschijnlijk baseerden astrologen uit die tijd hun voorspellingen op eerdere gebeurtenissen, die al hadden plaatsgevonden na maansverduisteringen.

Hemelse gebeurtenissen en voorspellingen in het oude Mesopotamië

Volgens Andrew George zouden de voortekenen in feite afkomstig kunnen zijn van gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, ook al waren de meeste voorspellingen naar alle waarschijnlijkheid geformuleerd door de eigenaardigheden van de eclipsen op een volledig theoretische manier met de verschillende voortekenen te associëren. In het oude Babylon geloofde men namelijk dat kosmische gebeurtenissen de toekomst konden voorspellen. De studie zegt dat, volgens mensen uit die tijd, “gebeurtenissen in de lucht gecodeerde signalen waren die daar door de goden waren geplaatst als waarschuwingen over de toekomstperspectieven van degenen die op aarde leefden. Zij die de koning raad gaven, hielden de nachtelijke hemel in de gaten en vergeleken hun waarnemingen met het academische corpus van teksten over hemelse voortekenen".

Aangenomen wordt dat de tabletten afkomstig zijn uit Sippar, het huidige Irak. Toen ze 4000 jaar geleden werden gemaakt en geschreven, breidde het Babylonische rijk zich uit naar verschillende gebieden van Mesopotamië. Tussen 1982 en 1914 werden ze onderdeel van de collectie van het British Museum, maar pas nu zijn ze voor het eerst ontcijferd.

Advertisement