We worden niet geleidelijk ouder, maar op twee specifieke momenten in het leven: de ontdekking van een studie
Freepik
Met het verstrijken van de tijd begint ons gezicht te verouderen, maar wanneer treedt deze verandering precies op? Is het echt geleidelijk en onmerkbaar, totdat het overduidelijk wordt?
Het menselijk lichaam veroudert op het 44e en 60e jaar
Dat ons gezicht met het vorderen van de leeftijd zijn frisheid verliest, is een feit. Rimpels verschijnen onverbiddelijk en hoewel we de effecten ervan met verschillende behandelingen kunnen beperken, is tijd in dit geval geen gentleman. Een onderzoek wilde echter nagaan op welke leeftijd precies de duidelijkste fysiologische veranderingen optreden, waarmee het idee dat veroudering geleidelijk optreedt, wordt ontkracht.
Volgens het nieuwe onderzoek is dit namelijk niet het geval: er is een precies moment waarop ons lichaam wordt beïnvloed door de tijd. Op de leeftijd van 44 en 60 jaar versnellen leeftijdsgerelateerde veranderingen aanzienlijk. Het team onderzocht meer dan elfduizend moleculen in het volwassen menselijk lichaam en observeerde ze in de loop van de tijd: 81% ervan vertoont drastische veranderingen precies op deze twee leeftijden.
Biologische en chronologische leeftijd: wat gebeurt er op je 44e en 60e jaar
Freepik
Wetenschappers hebben geprobeerd de biologische leeftijd van mensen te achterhalen, wat zich vertaalt in de esthetische veranderingen die zich met het verstrijken van de tijd in het menselijk lichaam voordoen, met een impact op gen-activiteit, metabolieten en eiwitten. De chronologische leeftijd daarentegen is anders, die verwijst naar de geregistreerde leeftijd die wordt aangegeven door verjaardagen. In feite lijkt het erop dat de veroudering op biologisch niveau op twee precieze momenten in het leven toeneemt, en dit heeft geholpen om te verklaren waarom het risico op het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsaandoeningen stijgt en daalt afhankelijk van de chronologische leeftijd.
Aan het kleinschalige onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Standford University in Californië, namen 108 deelnemers deel in de leeftijd van 25 tot 75 jaar, die tot verschillende etnische groepen behoorden. In de loop van zeven jaar onderzocht het team elke drie tot zes maanden hoe verschillende factoren in de loop van de tijd veranderden. Volgens de resultaten bleek dat de meeste veranderingen rond de leeftijd van 44 en 60 jaar van invloed zijn op het welzijn van het hart, zoals het verminderde vermogen om cafeïne en alcoholische stoffen te metaboliseren.
Waarom worden we ouder op ons 44ste en 60ste? Het heeft niets te maken met hormonen
Bovendien wordt de productie van onverzadigde vetten die het “slechte” cholesterolgehalte verlagen op deze twee leeftijden vertraagd. De suikerspiegel daarentegen stijgt dramatisch. Het is het team niet duidelijk waarom het lichaam op 44- en 60-jarige leeftijd deze plotselinge veranderingen ondergaat en externe factoren zoals voeding, levensstijl en lichaamsbeweging zijn niet meegenomen in het onderzoek.
Volgens de bevindingen krijgen vrouwen rond hun 44e wel te maken met de perimenopauze, maar wordt de reden niet in verband gebracht met hormonale veranderingen. Xiaotao Shen, een computerbioloog aan de Nanyang Technology University in Singapore en co-auteur van het onderzoek, legde uit: “We vonden dezelfde activeringstijdstippen voor vrouwen en mannen. Er moet dus een andere reden zijn voor het veroorzaken van dezelfde verandering bij mannen en vrouwen”, hoewel nog niet is ontdekt wat die reden is.