Deze wegen laden elektrische auto's op terwijl je rijdt, dankzij nieuwe technologie: is dit de toekomst?

Janine image
door Janine

24 Augustus 2024

Electreon

Advertisement

We hebben het vaak over hoe elektrische auto’s een oplossing kunnen zijn voor het verlagen van de CO2-uitstoot. Dit is een technologie die inmiddels wijdverspreid is en ongetwijfeld effectief is, maar die echter op een aanzienlijk probleem stuit: het opladen van de batterij. Tot op heden hebben elektrische auto’s een lagere actieradius dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, om nog maar te zwijgen van de oplaadtijden. Snelladen is natuurlijk een van de meest interessante oplossingen, maar de echte nieuwigheid zijn de wegen die de accu’s opladen tijdens het rijden. Laten we eens kijken hoe ze werken en of ze echt de toekomst vertegenwoordigen.

Rijden in de toekomst

Het grote probleem met elektrische auto’s betreft, zoals we al zeiden, de batterijen. Enerzijds zorgen deze laatste er feitelijk alleen voor dat de elektromotor een actieradius van een paar honderd kilometer heeft, vaak lager dan hun thermische tegenhangers. Aan de andere kant laden de batterijen echter te langzaam op in vergelijking met de tijden van klassiek tanken. Hoe het probleem op te lossen?

Er wordt al enige tijd nagedacht over hoe de batterijen van elektrische auto's onderweg kunnen worden opgeladen door middel van speciaal ontworpen wegen. Met name het Israëlische bedrijf Electreon, dat onlangs een weg in Detroit (VS) en een snelweg in Zweden heeft aangelegd, heeft de technologie geperfectioneerd. Beide gevallen tonen de mogelijkheden en beperkingen van deze aanpak, waarvan de werking echter vergelijkbaar is met iets dat al deel uitmaakt van ons leven.

Advertisement

Hoe werken wegen die elektrische auto’s opladen?

Electreon

Vanuit een bepaald oogpunt is het principe van wegen die elektrische auto's opladen hetzelfde als het principe dat draadloos opladen van smartphones mogelijk maakt. In feite is de technologie gebaseerd op de inductieve koppeling tussen koperen spoelen die onder het wegdek zijn geplaatst en spoelen die op de auto's zijn geïnstalleerd. Op deze manier kan de weg de batterij van een elektrische auto opladen met behulp van een magnetisch veld zodra het voertuig over de spoel rijdt. Precies zoals een smartphone met draadloos opladen.

Tegelijkertijd zouden deze nieuwe manieren kunnen leiden tot een verkleining van de batterijen in elektrische auto's, met alle voordelen van dien op het gebied van zwaarte, productiekosten, tweede levensduur van de batterijen, enzovoort. Dit is ongetwijfeld een aantrekkelijke en zeker haalbare oplossing, maar niet voordat we de voor- en nadelen ervan hebben bekeken.

Voor- en nadelen van de technologie

Wegen die elektrische auto's opladen met het systeem Electreon hebben ongetwijfeld voordelen. Het vermijden van laadstations en het verkleinen van de batterijen zijn de belangrijkste, maar we mogen ook de aanleg van intelligente infrastructuren niet vergeten. De nadelen van deze technologie staan ​​echter ook buiten kijf: in de eerste plaats de kosten voor het installeren van de spoelen op de hoofdwegen, evenals de kosten voor het opladen van automobilisten, die niet mogen worden onderschat. Ook belangrijk zijn overwegingen met betrekking tot de efficiëntie van draadloos opladen, die al laag is op smartphones, en de compatibiliteit met voertuigen die momenteel op de markt zijn.

Kortom, zoals we in de vorige paragraaf al zeiden, de technologie is ongetwijfeld fascinerend, en tests en experimenten in verschillende staten van de wereld en met verschillende omstandigheden zijn welkom. In de toekomst rijden we waarschijnlijk allemaal in een elektrische auto die oplaadt terwijl we over de snelweg rijden, maar daar is de tijd niet rijp voor. Nog niet, tenminste.

Advertisement