Een ster ontdekt, die uit de Melkweg zou kunnen “ontsnappen”: hij raast door de ruimte met ruim 1,6 miljoen kilometer per uur

Janine image
door Janine

04 September 2024

Potentieel binair systeem tussen witte dwerg en bruine dwerg dat leidde tot de verdrijving van CWISE J1249 na een supernova

W. M. Keck Observatory/Adam Makarenko

Advertisement

Gewoonlijk draaien sterren rond het centrum van een sterrenstelsel, bijvoorbeeld de Melkweg: dit is het geval voor de zon en de meer dan 200 miljard sterren in ons sterrenstelsel... op één na. Sommige wetenschappers hebben een object gezien dat zo groot en zwaar is als een ster en dat zich met meer dan 1,6 miljoen kilometer per uur voortbeweegt, een snelheid die zo hoog is dat het aan de zwaartekracht van de Melkweg ontsnapt... vroeg of laat. Laten we eens kijken hoe dit mogelijk is!

Er is een ster ontdekt die op de vlucht is uit de Melkweg

We bevinden ons in het project Backyard Worlds: Planet 9, dat tot taak heeft nieuwe planeten en bruine dwergen in de omgeving van ons zonnestelsel te ontdekken, ook met de hulp van amateurs. Door de beelden te bestuderen die zijn gemaakt door de Wide Field Infrared Explorer of WISE-missie en latere missies, hebben sommige amateurwetenschappers een nooit eerder gezien object gezien, een hemellichaam dat veel te snel door de ruimte beweegt, alsof het ontsnapt uit de Melkweg. Dit zijn de woorden van een van de ontdekkers, die samen met anderen een studie publiceerde in Astrophysical Journal Letters:

Ik kan het niveau van opwinding niet beschrijven. Toen ik voor het eerst zag hoe snel het bewoog, was ik ervan overtuigd dat het al was gemeld.

Het hemellichaam, CWISE J124909.08+362116.0 genaamd maar kortweg CWISE J1249 genoemd, heeft zo'n lage massa dat het moeilijk te classificeren is. Volgens onderzoekers zou het desondanks een kleine ster of een bruine dwerg kunnen zijn. Maar waarom beweegt hij zo snel?

Advertisement

Waarom zo'n hoge snelheid?

Weergave van een bruine dwerg

NASA/JPL-Caltech

Alleen al binnen het project Backyard Worlds: Planet 9 zijn er al meer dan 4000 bruine dwergen geïdentificeerd, hemellichamen die het midden houden tussen een gasvormige planeet zoals Jupiter en een ster zoals de zon. Geen van hen beweegt echter met zo'n hoge snelheid dat ze zouden kunnen ontsnappen aan de zwaartekracht van de Melkweg. Bovendien heeft CWISE J1249 een andere samenstelling dan de andere bruine dwergen en sterren in ons melkwegstelsel, omdat hij minder ijzer en andere metalen bevat: hij zou deel kunnen uitmaken van de eerste generatie sterren in de Melkweg. 

Over zijn snelheid hebben wetenschappers twee hypotheses bedacht. Aan de ene kant kan de bruine dwerg deel hebben uitgemaakt van een binair systeem met een witte dwerg, die op een gegeven moment explodeerde als supernova en zo de ontsnapping van CWISE J1249 in gang zette. Aan de andere kant zou de snelheid veroorzaakt kunnen zijn door een ontmoeting met een binair systeem gevormd door twee zwarte gaten, waarvan de interacties de bruine dwerg de ruimte in zouden hebben geslingerd. En uit de Melkweg.

Het belang van Backyard Worlds: Planet 9

De ontdekking van CWISE J1249 en zijn ontsnapping aan de zwaartekracht van de Melkweg is slechts het laatste succes van Backyard Worlds: Planet 9. Het project bevordert de samenwerking tussen duizenden astronomen wereldwijd en heeft het mogelijk gemaakt om enorme hoeveelheden astronomische gegevens te analyseren. Het project bevordert de samenwerking tussen duizenden liefhebbers van de astronomie over de hele wereld en heeft het mogelijk gemaakt om enorme hoeveelheden astronomische gegevens te analyseren, vergelijkbaar met het project Black Hole Finder voor het zoeken naar zwarte gaten. Terwijl Backyard Worlds: Planet 9 ook uitgaat van het idee van het bestaan van een negende planeet in het zonnestelsel voorbij Neptunus, is het een initiatief dat heeft geleid tot de ontdekking van vele bruine dwergen en andere hemellichamen in ons melkwegstelsel.

In dit opzicht is het project een perfect voorbeeld van hoe wetenschap en passie voor de astronomie tot buitengewone resultaten kunnen leiden. Waaronder de ontdekking van een ster die ontsnapt uit de Melkweg, het eerste voorbeeld van een hemellichaam met zo'n hoge snelheid dat het ontsnapt aan de galactische zwaartekracht, maar niet aan onze ogen.

Advertisement