Waarnemingen van gigantische hagedissen in Florida komen steeds vaker voor: wat zijn het en waarom zijn ze daar?

Janine image
door Janine

01 September 2024

Een Aziatische watervaraan in close-up, wandelend in de natuur

Antony Stanley/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0

Advertisement

Als we het hebben over invasieve uitheemse soorten, bedoelen we dieren die zijn geïntroduceerd in een ecosysteem waar ze geen deel van uitmaken, maar die daardoor een bedreiging vormen voor de lokale biodiversiteit. Er zijn veel voorbeelden, zoals de blauwe krab en de Louisiana rivierkreeft, of zoogdieren die door kolonisten naar verschillende delen van de wereld zijn gebracht. Heel anders is het geval van de gigantische hagedissen die onlangs in Florida zijn gespot, reptielen die vreemd zijn aan het lokale ecosysteem maar een potentieel gevaar vormen voor dieren en mensen. Laten we eens kijken wat het zijn en waarom ze in Florida voorkomen.

Gigantische hagedissen in Florida: een steeds vaker voorkomende waarneming

Over waarnemingen van reuzenhagedissen in Florida wordt met min of meer regelmatige tussenpozen gesproken, maar de laatste jaren steeds vaker. Een van de meest recente incidenten werd gedocumenteerd door een vrouw genaamd Renee Aland, die video's en foto's deelde van een waarneming op een paar meter afstand.

Op de beelden is een groot reptiel van bijna twee meter lang te zien dat bekend lijkt te zijn met de verharde wegen van Florida. Renee vertelt hoe het in een kanaal dook en kort daarna weer boven water kwam, zonder acht te slaan op de vrouw die filmde met haar mobiele telefoon en ondertussen haar dochter aanspoorde om niet uit de auto te stappen. Nadat ze de video en de beelden had gedeeld op sociale media, stuurde de vrouw de documentatie ook naar de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, die de waarneming zal afhandelen en het dier mogelijk zal vangen. Maar wat was het precies?

Advertisement

Wat zijn de gigantische hagedissen die in Florida werden gespot?

Volgens functionarissen van het FFWCC, en afgaande op Renee's beelden, zijn de reuzenhagedissen die in Florida zijn gezien Aziatische watervaranen, wetenschappelijke naam Varanus salvator. Het gaat om een reuzenhagedis die zelfs langer kan worden dan twee meter en iets kleiner is dan de Komodovaraan, een van zijn naaste verwanten. Aziatische watervaranen worden dan ook vaak verward met Komodovaranen, waar ze fysiek op lijken.

Net als Komodovaranen kunnen watervaranen zich voeden met grotere prooien en bezitten ze gifklieren in hun onderkaak. In de praktijk bijten ze hun prooi en kunnen hem dan zelfs uren of dagen volgen, wachtend tot het gif effect heeft. Deze reuzenhagedissen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar waarom bevinden ze zich dan in Florida?

Waarom zijn er varanen in Florida?

Dat er Komodovaranen of watervaranen in Florida zijn is niet verrassend, omdat ze misschien te gast zijn in een dierentuin en dus geen invasieve uitheemse soorten zijn. Het probleem is een ander: watervaranen worden vaak geïntroduceerd als exotische huisdieren, en slagen er misschien in om uit gevangenschap te ontsnappen of worden vrijgelaten door hun eigenaars. Daardoor worden het uitheemse en invasieve dieren die de biodiversiteit van het gebied in gevaar kunnen brengen.

Dit is een wijdverspreid maar weinig besproken probleem, dat mogelijk een probleem vormt voor inheemse soorten en hun evenwicht. Aan de andere kant zijn Aziatische watervaranen echte reuzenhagedissen: ze vormen misschien geen echt gevaar, maar ze moeten zeker niet onderschat worden.

Advertisement