Een nieuwe studie suggereert een nieuwe datering voor de Lijkwade van Turijn
Dianelos Georgoudis/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0
We zijn allemaal bekend met de Lijkwade van Turijn, het beroemde linnen laken dat volgens de religieuze traditie de resten van Jezus na zijn kruisiging zou hebben bevat. In de loop der jaren hebben veel studies geprobeerd te begrijpen of het de echte lijkwade van Christus is of dat het laken slechts een vervalsing is, misschien oud maar zeker niet goddelijk. Onlangs hebben twee onderzoekers mogelijk een stukje toegevoegd aan het begrip van deze vondst: de Lijkwade van Turijn zou echt kunnen zijn, of minstens 2000 jaar oud. Laten we eens kijken hoe dit mogelijk is!
De Lijkwade van Turijn: een duizend jaar oude relikwie of een middeleeuwse vervalsing?
De Lijkwade van Turijn is een linnen doek van ongeveer 4,4 meter lang en een meter breed, waarin de beeltenis van een man is afgedrukt. Hoewel het volgens de religieuze traditie de lijkwade is waarin Jezus zou zijn gelegd, heeft de wetenschappelijke gemeenschap de vondst altijd met een zekere terughoudendheid bekeken. De Lijkwade van Turijn is daarom verre van tastbaar bewijs voor het verhaal uit de evangeliën, maar vormt een object dat op een rigoureuze manier bestudeerd moet worden.
Bekend in dit opzicht is een onderzoek uit 1988 waarin een radiokoolstofdatering van de lijkwade werd uitgevoerd. Drie verschillende laboratoria voerden drie onafhankelijke tests uit op de monsters in een poging om een zo betrouwbaar mogelijke datering te verkrijgen: volgens de resultaten dateert de Lijkwade van Turijn tussen 1260 en 1390. Deze datering is verenigbaar met de vroegste historische informatie over de lijkwade, die dateert uit 1354: kortom, de Lijkwade zou geen duizend jaar oud artefact zijn, maar een middeleeuwse vervalsing. Een oud laken, zeker, maar niet zo oud als men zou willen.
Het nieuwe onderzoek naar de Lijkwade van Turijn
Giuseppe Enrie, 1931 - Public Domain
Een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Heritage in 2022, weerlegt echter mogelijk de koolstofdatering uit het onderzoek uit 1988. Italiaanse onderzoekers gebruikten namelijk een geavanceerde dateringstechniek genaamd Wide Angle X-Ray Scattering of WAXS, die de natuurlijke veroudering van linnen cellulose meet op basis van temperatuur en vochtigheid. Volgens de nieuwe analyse zou de lijkwade ongeveer 2000 jaar oud zijn, in schril contrast met eerdere middeleeuwse dateringen, en in plaats daarvan in overeenstemming met de religieuze traditie. Dit zijn de woorden van de onderzoekers:
'De mate van natuurlijke veroudering van de cellulose van het onderzochte monster toonde aan dat het weefsel veel ouder is dan de zeven eeuwen die werden voorgesteld door de radiokoolstofdatering van 1988. De experimentele resultaten zijn verenigbaar met de hypothese dat het een tweeduizend jaar oud relikwie is, zoals verondersteld door de christelijke traditie.
De waarheidsgetrouwheid van deze resultaten hangt echter af van de vraag of de Lijkwade is bewaard bij de juiste niveaus van gemiddelde temperatuur en relatieve vochtigheid gedurende de zeven eeuwen geschiedenis die we kennen, naast de 13 eeuwen geschiedenis die we niet kennen.
Nieuwe analyses, nieuwe aanwijzingen
Onlangs keerde een van de auteurs van het onderzoek uit 2022 terug naar de kwestie van de lijkwade met nieuwe analyses en nieuwe aanwijzingen over de aard van het artefact. In zijn artikel gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Hematology Case Reports and Reviews, richt Prof. Giulio Fanti zich op de monsters genomen van de lijkwade, met resultaten die elementen toevoegen aan de zoektocht naar de waarheid. In feite tonen de analyses de aanwezigheid van hemoglobine en twee verschillende soorten biologische sporen, een teken dat er geen pigmenten of inkt werden gebruikt op de Lijkwade, maar dat de sporen zouden worden gekoppeld aan echte afzettingen van twee individuen.
Kortom, het lijkt erop dat het nog te vroeg is om een einde te maken aan de kwestie van de Lijkwade van Turijn en de authenticiteit ervan. Voor sommigen blijft het een middeleeuwse vervalsing, voor anderen een duizend jaar oude vondst, voor weer anderen hoe dan ook een echt relikwie. Per slot van rekening is het al 700 jaar een mysterie... of misschien nog wel langer.