Virtual reality wordt gebruikt om de smaak van voedsel in de ruimte te verbeteren: een kwestie van aroma's, maar niet alleen

Janine image
door Janine

08 September 2024

PickPik

Advertisement

Eten in de ruimte is een activiteit die altijd een uitdaging is geweest voor astronauten, vooral de afgelopen decennia. Met een permanente aanwezigheid in het Internationale Ruimtestation zijn er veel getuigenissen van hoe maaltijden in een baan om de aarde anders smaken dan die op aarde worden geconsumeerd. Dit is een fenomeen dat kan leiden tot voedingsproblemen voor astronauten en we hebben ons altijd afgevraagd waarom. Welnu, onlangs heeft een nieuwe studie misschien een antwoord gevonden. En een oplossing.

Dit is de reden waarom de smaak van voedsel anders is in de ruimte: de studie

Dit onderzoek werd uitgevoerd door een team van de RMIT University, dat de resultaten van het onderzoek publiceerde in het International Journal of Food Science and Technology. De vraag is duidelijk: waar hangt de verschillende perceptie van voedsel in de ruimte van af? Om deze vraag te beantwoorden, voorzagen de onderzoekers 54 vrijwilligers van virtual reality-vizieren om een omgeving te simuleren die vergelijkbaar is met die van het ISS, zij het met de nodige beperkingen en verschillen.

Nadat ze de proefpersonen aan verschillende aroma’s hadden onderworpen, ontdekten ze dat er geen grote verschillen waren: het aroma van citroen bleef onveranderd, dat van amandel en vanille werd intenser waargenomen. Volgens deze resultaten hangt de verschillende smaak van voedsel in de ruimte mogelijk niet volledig af van aroma's, maar van een groter gevoel van eenzaamheid en isolatie in het Internationale Ruimtestation.

Advertisement

Voedsel verbeteren in het Internationale Ruimtestation

NASA-astronaut Chris Cassidy pakt vers fruit en andere voedingsproducten uit op het internationale Ruimtestation

NASA

Het doel van het onderzoeksteam is om voedsel te creëren dat geschikter is voor astronauten en mensen die in geïsoleerde omgevingen leven. In de bijzondere omstandigheden van het Internationale Ruimtestation is een volledige voedingsinname van fundamenteel belang, en daarom wordt bijzonder belang gehecht aan voeding. Het probleem is dat de perceptie van voedsel in het ISS ook een belangrijke rol speelt, om verschillende redenen:

  • enerzijds veroorzaakt de verschillende zwaartekracht aanvankelijk een beweging van lichaamsvloeistoffen naar het bovenste deel van het lichaam;
  • aan de andere kant is er, zelfs als dit effect eenmaal voorbij is, een perceptie van het voedsel die het niet voldoening gevend maakt, en suggereert andere oorzaken.

Zoals we al hebben gezien, kunnen redenen die verband houden met de ervaring in de ruimte en de eenzaamheid aan boord van het ISS dit fenomeen ook verklaren.

De kracht van aroma's, ook in de ruimte

Tijdens het experiment, zo zeiden we al, onderwierpen de onderzoekers de deelnemers aan verschillende aroma's die we in het dagelijks leven ervaren. In het bijzonder onderging de perceptie van de citroen geen bijzondere verschillen tussen de normale omgeving en de virtual reality-omgeving. De aroma's van amandel en vanille werden juist als intenser ervaren, waarschijnlijk dankzij een stof genaamd benzaldehyde die in beide aanwezig is.

En benzaldehyde zou de voeding in de ruimte kunnen helpen verbeteren. Volgens onderzoekers is het belangrijk om de zintuiglijke waarneming te stimuleren in bepaalde omstandigheden van isolatie, zoals het Internationale Ruimtestation of andere plaatsen hier op aarde. En door deze perceptie te stimuleren, zouden mensen hun voedingsinname en kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Dit is een ontdekking die, samen met andere kleine innovaties zoals de mogelijkheid om peulvruchten te kweken in maangesteente, enorm kan bijdragen aan onze vooruitgang in de ruimtevaart. En dat niet alleen.

Advertisement