Fossielen ontdekt in een stoep: ze dateren uit het Devoon, zo'n 385 miljoen jaar geleden

Janine image
door Janine

09 September 2024

Inverness Town House, het gebouw waar James Ryan de fossielen vond, in een stoep

The Inverness Courier/Facebook

Fossielen worden vaak gevonden als gevolg van opgravingscampagnes die een zorgvuldige planning en langdurig onderzoek vereisen. Maar soms is de ontdekking dichterbij dan het lijkt en is het voldoende om even goed te kijken: fossielen zouden wel eens onder onze voeten kunnen liggen... letterlijk. Dat is wat er gebeurde met James Ryan, een medewerker van de National Trust for Scotland, die een ongelooflijke ontdekking deed in Inverness, in Schotland. Op de stoep ontdekte hij fossielen die veel ouder waren dan dinosaurussen.

Fossielen op de stoep van Inverness: de ontdekking van James Ryan

We zijn in Inverness, een Schotse stad op een steenworp afstand van het beroemde Loch Ness, en James Ryan maakt een wandeling rond het Inverness Town House. Op een gegeven moment stopt de man om de details van het trottoir te observeren: ze hebben een vreemde vorm en lijken in de stenen plaat te zijn ingebed. Zouden het fossielen zijn?

Voor ons lijkt het verband misschien niet zo direct, maar voor James is het overduidelijk. Het is tenslotte zijn taak bij de National Trust for Scotland om bezoekers te vertellen over de ontdekkingen van de Victoriaanse geoloog Hugh Miller, dus hij heeft een getraind oog. Toch is het verbazingwekkend om fossielen te vinden in het gesteente dat het plaveisel van de stad vormt, vooral als je bedenkt hoe oud ze zijn. Volgens vroege reconstructies dateren ze van minstens 385 miljoen jaar geleden, toen er nog geen dinosaurussen op aarde rondliepen.

Fossielen die 385 miljoen jaar oud zijn

Fossiele vissporen op de platen van een trottoir in Inverness, Schotland

The Inverness Courier/Facebook

In feite zijn de platen waaruit de trottoirs van het stadscentrum van Inverness bestaan, erg oud, ongeveer 385 miljoen jaar oud. Het gaat om een steen die is ontstaan ​​uit sedimenten die zijn afgezet op de bodem van een enorm zoetwatermeer. Kortom, de stad staat er vol mee, maar niemand had ooit zulke duidelijk afgebakende fossielen geïdentificeerd. Tenminste voor een deskundig oog als dat van James.

Om precies te zijn behoren de gevonden fossielen tot het Devoon, dat meer dan 100 miljoen jaar voor de komst van de dinosauriërs voorafgaat. Als we naar de straatstenen kijken, zien we dat de donkere vlekken wijzen op schubben van verschillende soorten oude beenvissen. Daarnaast kunnen er ook sporen zijn van andere botfragmenten en een vin: we hebben het hier over zeer oude vissen, maar met een fysionomie die niet onmogelijk te herkennen is.

Een unieke ontdekking?

Volgens Ryan, die de ontdekking aan de Inverness Courier meldde, is de vondst van fossiele vissen op de stoep uniek voor Inverness. Toch is het in het algemeen niet ongewoon in Schotland om sporen van fossielen te vinden op stenen platen die voor antropische doeleinden worden gebruikt. Het hangt allemaal af van het gebruikte gesteente, dat afkomstig is uit steengroeven die rijk zijn aan meer of minder oude fossielen: in Edinburgh bijvoorbeeld begeleidt de universiteit toeristen die ernaar willen zoeken. In een ander, al even buitengewoon geval vond een Britse boswachter tijdens het joggen een voetafdruk van een dinosaurus op een stenen plaat die werd gebruikt voor de bestrating van een pad.

Kortom, in de Schotse stad zijn fossielen te ontdekken en te vinden, misschien door toeval, misschien door geluk. Het verleden is immers dichter bij ons dan we ons kunnen voorstellen: soms vanuit metaforisch oogpunt, soms letterlijk. Het enige wat je hoeft te doen is naar beneden kijken.